Kristin Kaspersen aktuell med ny bok.
1:21

Efter reklamen: Till minne av Barbro "Lill-Babs" Svensson

(1:21)

Slå på ljud

Hej,

Kristin Kaspersen

Gör: Programledare och författare.

Ålder: 52 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sönerna Leon, 18, och Filip, 25, samt hunden Minoo.

Aktuell: Med boken Vår mamma Lill-Babs, skriven tillsammans med systrarna Malin Berghagen och Monica Svensson.

1. Varför bestämde ni er för att skriva boken?

– Det är nog lite olika beroende på vem av systrarna du frågar. Men det vi alla vill är att hylla mamma. Mamma har inspirerat så många med sitt sätt att jobba, som ensamstående kvinna med karriären och barnen. Jag hoppas att mammas sätt, den otroligt generösa och kärleksfulla människan hon var, ska sprida sig vidare och att hon ska få fortsätta att inspirera.

2. Ni skriver direkt till henne. Det känns väldigt personligt?

– Det kändes mest naturligt för hon är så närvarande. När jag pratar om henne kan jag känna att ”nu hör hon vad jag säger så nu vill jag prata till henne också”. Därför blev det så skönt att skriva till henne och det blir också mer äkta hur jag faktiskt har upplevt glädjen jag såg att hon hade i sitt jobb och hur närvarande hon var hemma, än om man skriver om det.

Tomas Ledin om depressionen och hustrun Maries stora stöd

3. Hur har ni jobbat med boken?

– Vi har jobbat var och en för sig, det var först när den sattes ihop som vi läste varandras texter och kunde se helheten. Det har varit medvetet för att vi inte ska formas av varandras minnen. Om jag minns något jättetydligt från vår lägenhet på Birger Jarlsgatan och så minns Malin det på ett annat sätt – då får det vara så. Hade vi suttit och skrivit ihop tror jag att det hade varit svårare att stå fast vid sin egen upplevelse.

Vår mamma Lill-Babs av Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristina Kaspersen.

Vår mamma Lill-Babs av Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristina Kaspersen.

4. Du skriver också om att hon fortfarande är så närvarande i ditt liv. Du frågar henne till och med om råd?

– Det gör jag. Jag tror att det på ett sätt har varit en fördel att mamma har varit så mycket på turné för det har gjort att jag är van vid att hon inte alltid är fysiskt närvarande, men att hon är med mig ändå. Så ett tag har jag känt att ”hon är bara på turné, hon kommer hem sedan”. Jag känner hennes närhet varje dag.

5. När grät du senast?

– I förrgår. Jag var trött, skittrött, så där trött att ”peta inte på mig för då grinar jag”. Så det var verkligen inte något speciellt egentligen. Jag var bara helt slut.

6. Änglar, finns de?

– Änglar med vingar, som flyger omkring, vet jag inte om jag tror på. Men jag tror att jag har några skyddsänglar som man inte ser.

7. I boken skriver du om din mammas köttfärssås. Vilken är din paradrätt?

– Det är ingen idé att ge sig på köttfärssåsen, den blir aldrig lika god som hennes. När barnen var yngre gjorde jag väldigt mycket pasta pesto, med hemgjord pesto. Och så brukade jag göra en tomatsås med rotselleri, morot, vitlök och massa parmesan. Annars gör jag en väldigt god frozen cheesecake, det är jag bra på.

8. Vilken app är den första du öppnar på morgonen?

– Kalendern. Usch, vad hemskt det låter men så är det. Den är kanske lite överfull. Jag tittar först på kvällen för att se hur morgondagen ser ut och sedan när jag vaknar tittar jag igenom hur jag ska lägga upp dagen.

9. Vad gör du när ingen ser?

– Då somnar jag i soffan. Min son brukar säga att det är så tråkigt att kolla på film med mig för att jag bara somnar. Men nu har jag börjat kolla på Netflix-serier och avsnitten är ofta bara 40 minuter så då hinner jag inte bli trött, då kan jag kolla i timmar i stället.

Kristin Kaspersen.

Kristin Kaspersen.

Maria Östlin

10. När bröt du mot lagen?

– Det kan väl hända att jag ibland kör lite fort på motorvägen.

Lill-Babs dotter Monica Svensson om att inte växa upp med sin mamma

11. Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

– Jag väljer dem inte för att jag tycker att de liknar mig. Men som ung skulle jag vilja att Celie Sparre spelade mig, jag tycker att hon är en fantastisk skådespelare. Om man verkligen får drömma högt … nu är hon ju äldre än vad jag är, men Meryl Streep är en av mina favoritskådespelare.