Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kristin Kaspersen: Ville inte tynga sönerna med min sorg

13 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografMagnus Sandberg/Aftonbladet/TT, Karin Törnblom/TT

Kristin Kaspersen frågade nyligen hennes två vuxna söner Filip och Leon, om vad hon hade kunnat göra annorlunda under deras uppväxt.
– Jag var ju irriterad i blicken […] men mina barn tolkade in det som att de hade gjort något fel, säger hon i podcasten Nyfiken på.

Annons
Här är Kristin Kaspersens stilresa genom årenBrand logo
Här är Kristin Kaspersens stilresa genom åren

Journalisten och programledaren Kristin Kaspersen är ständigt nyfiken. En gåva hon menar på att hon fick med sig från hennes framlidna mamma Barbro ”Lill-Babs” Svensson, då artisten alltid brukade säga ”livet har så mycket att lära” till dottern under uppväxten.

Den inställningen till livet lockade Kristin att lära sig mer om hur hon själv varit som mamma under sönerna Filips och Leons uppväxt.

Sönernas svar var däremot ingenting hon hade kunnat förutse.

Kaspersens insikt efter händelsen med sönerna

I det senaste avsnittet av Kaspersens egen podcast, med namnet Nyfiken på, gästas hon av ledarskapsföreläsaren och författaren Svante Randlert. Under deras samtal, som fokuserar på just ämnet ledarskap, berättar Kaspersen att hon applicerat en del tekniker även i hennes föräldraskap.

Annons

Hon berättar nämligen om ett samtal med sönerna Filip Lamprecht, 25, och Leon Fahlén, 18, där hon bad dem vädra hennes brister under deras uppväxt. Mer specifikt hennes kommunikationsbrister.

Sönernas svar förvånade henne.

– Då var det ju att jag bet ihop. Jag kunde i bland gå undan och se lite irriterad ut. Då upplevde de att de hade gjort något fel. Han [Filip reds. anm.] tog upp några exempel. Då sa jag ”Vad sjukt, för jag gick ju runt och funderade på något annat som jag inte ville besvära er med”. Jag var ju irriterad i blicken för att jag var i en lösningsfas, men mina barn tolkade in det som att de hade gjort något fel.

Hon uttrycker en tacksamhet över att sönerna upplyste henne om det beteendet och säger att hon inser att det är något hon behöver jobba på.

Kristin Kaspersen tillsammans med de två sönerna Filip Lamprecht och Leon Fahlén på Idrottsgalan år 2022.

”Du säger ju knappt god natt”

Men bara två veckor efter samtalet med sönerna hamnade Kristin Kaspersen tillbaka i gamla hjulspår på nytt. Hon berättar att hon var på begravning nyligen och att det fick henne att tänka mycket på mamma Barbro, som gick bort våren 2018.

– Jag ville inte besvära dem med min sorg, vilket gjorde att jag var tyst i en hel eftermiddag.

Men i den ensamma sorgen fick hon också stöd från äldsta sonen, som fångade upp hennes nedstämdhet direkt.

Annons

– Då är han [Filip reds. anm.] så bra och säger ”Mamma, nu är du i precis det där läget igen. Vad har vi gjort för fel? Du säger ju knappt god natt”, säger Kaspersen samtidigt som hon poängterar att feedbacken på kommunikationen är minst lika viktig som kommunikationen i sig.

Vidare konstaterar hon att hon alltid ser ifrågasättande i nära relationer som ett lärande snarare än som kritik.

Men... man kan ju heller inte lära sig allt på en gång – livet har ju så mycket att lära – som Lill-Babs hade sagt!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons