Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Mamma Ullas stöd till Lee Christiernsson: ”Samma person”

13 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografAlexander Mahmoud/DN/TT
Äntligen hemma-profilen, tidigare känd som Snickar-Björn, kom nyligen ut som transpersonen Lee.
I den sista delen av dokumentären Att bli Lee reflekterar hens mamma Ulla kring sitt barns livsomställning – och de starka känslor som väcktes hos henne!
Annons
Här är HBTQ-begreppen alla bör ha koll påBrand logo
Här är HBTQ-begreppen alla bör ha koll på

Det har gått ungefär två veckor sedan den charmiga snickaren Björn Christiernsson, känd som Snickar-Björn från byggprogrammet Äntligen hemma, kom ut som transpersonen Lee för hela svenska folket.

I den nya TV4-dokumentären Att bli Lee får vi följa Snickar-Björns emotionella resa under transitionen till sitt sanna jag. Resan mot att det yttre ska spegla det inre, vilket är kärnan i Lees könsdysfori, som tv-profilen länge försökte dölja för omvärlden.

I den andra och sista delen av dokumentärserien berättar hen vem Lee är med orden ”inte man inte kvinna, utan någonstans där emellan”.

– Jag känner som att jag har hittat hem, jag känner mig fri och jag mår bra. På något sätt hade det aldrig gått om jag inte var beredd att släppa sargen och på något sätt satsa allt för att förändra mitt liv, säger Lee i dokumentären.

Annons

Närmsta familjen, inte minst hens exhustru Karolina, har varit otroligt stöttande och engagerade i transitionen, som pågått under de två senaste åren innan hen officiellt kom ut.

Men stödet till trots, så var det också en omställning för familjen. Speciellt för Björns mamma.

Lee Christiernssons oro för hat och hot: ”Kommer göra ont”

I dokumentären får vi följa med när Snickar-Björn genomgår en rad smärtsamma och mindre smärtsamma ingrepp för att bli sitt sanna jag; Lee Christiernsson. Det är en del av behandlingen mot hens dysfori, att få kroppen att återspegla det själen känner.

Trots att de fysiska förändringarna är en livsviktig åtgärd åt det positiva hållet för Lee personligen, så insåg hen att reaktionerna från omgivningen inte nödvändigtvis skulle vara positiva. Det fanns en rädsla för det berättar Lee.

– På något sätt blir det ett väldigt stort problem som jag har löst. Men det kan samtidigt skapa nya problem, människor som uttrycker sig elakt och folk som sprider massa hat omkring sig som går ut över mig – och i värsta fall kanske barnen, säger Lee i avsnittet och fortsätter:

– Sånt kommer göra ont så klart, för det blir ju personligt.

Lee Christiernsson och exfrun Karolina Christiernsson tillsammans på röda mattan inför QX-galan på Cirkus i Stockholm tidigare i februari.
Lee Christiernsson och exfrun Karolina Christiernsson tillsammans på röda mattan inför QX-galan på Cirkus i Stockholm tidigare i februari.

Mamma Ullas stöd till Lee efter att hen kom ut som transperson

I början av dokumentärens andra del berättar tv-profilens mamma Ulla Christiernsson att det var jobbigt att se sitt barn genomgå operationen och smärtsamma ingrepp, men att det också gav henne en förståelse för hur viktiga de kroppsliga förändringarna är. Särskilt då Lee aldrig klagat en endaste gång under hela transitionen.

Annons

Under avsnittet får vi följa Lee på en resa till Spanien, under vilken hen inte behövde gömma sig från att bli igenkänd. Mamma Ulla och syster Johanna är också med på resan.

– För mig då, som har fött dig... Du är ju samma person, det är inte det. Men att ändra på det som vi gjorde för 47 år sedan. Det kan ta lite tid, säger mamma Ulla till Lee under en middag.

– På något sätt så går det inte att göra det här med den hänsynen jag skulle vilja visa dig. Jag måste ändå göra det jag gör. Det är inte för att såra någon annan, svarar Lee.

Ulla poängterar vidare att det finns en stor önskan att finnas där för Lee, för sitt barn, trots att det så klart är en omvälvande upplevelse för henne.

– Du ska ju inte anpassa dig efter mig. Det är jag som ska anpassa mig efter dig. Det håller jag på med, avslutar hon.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons