Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Kristofer Hivjus familjeliv med hustrun Gry: ”Världsmästare i extremlogistik”

24 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografHåkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/TT, Valerie Macon
Norrmannen Kristofer Hivju, känd från Game of Thrones, är högaktuell – bland annat med den 48:e i ordningen Beck-filmen som nyligen hade premiär.
Men det var först när han blev pappa för första gången, och slutade jaga prestigeroller som Hollywood knackade på dörren.
– Jag hade inte hunnit uträtta något stort som skådespelare, men jag gav fan i alla ambitioner jag hade, berättade han för Café år 2016.
Annons
Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen DödsfällanBrand logo
Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen Dödsfällan

Den 44-åriga norrmannen tillika ”innehavare av det mest omtalade ansiktshåret i norskt kulturliv” Kristofer Hivjus skådespelarkarriär går som tåget och han landar stora roller i Hollywood.

Game of Thrones, Fast and the Furious, Turist... cv:t bildar ett pärlband av meriterande roller, och ännu är han bara i startgroparna av den internationella karriären.

Under förra fredagen gästade den norska stjärnan Bianca Ingrossos självbetitlade talkshow. Det ikoniska röda skägget var däremot inte med. Det rök nyligen berättar han.

Han kände sig som en identitetsskiftare. Skägget som han kultiverat i många år, fanns nämligen med i hans Game of Thrones-konrakt, även om hans karaktär Tormund Giantsbane till en början fick hålla till godo med ett lösskägg.

Annons

Han berättar att klausulen i kontraktet löd: Du får inte förändrar utseendet de närmsta sex åren, varpå Bianca frågar vad hans fru tyckte om det.

– Hon gillade det inte, svarar Hivju snabbt.

Kristofer Hivju: Därför älskar jag Beck-filmerna

I Sverige känner vi honom främst som rollkaraktären Steinar Hovland i Beck-filmerna. Polismannen gjorde entré år 2016 när han ersatte Gunvald Larsson (Mikael Persbrandt). Sedan dess har det blivit sju filmer till i den omtyckta polisserien för Hivjus del.

När Bianca frågar om han således också ärvt Mikael Persbrandts Gunvald-älskande groupies, svarar Hivju att han har fått groupies minsann: män över 40 med skägg.

Förra fredagen hade Beck – Quid Pro Quo premiär.

– Nu har vi kommit till film 48 och det är alltså världshistoriens längsta franchise. Nu är vi precis klara med den 48:e filmen, som kommer ut på fredag [17 mars reds. anm.]. Sedan ska vi ha två till så vi kommer upp i 50, säger Kristofer i talkshowen.

Annons

Vidare utvecklar han den kärlek han känner till produktionen.

– Jag älskar krim. Jag älskar Beck. Jag älskar konceptet att det har skett ett mord, det finns poliser och förövare. Men i Beck ställer de sig alltid frågan ”Varför?”. Det är aldrig ondska, utan ett händelseförlopp som leder fram till onda handlingar. Det tycker jag är intressant... Det är svårt att vara människa. Det är inte svart på vitt.

Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju) i HBO-serien Game of Thrones.
Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju) i HBO-serien Game of Thrones.

Starka fadersinstinkten – efter otäcka händelsen

I en intervju med tidningen Café från år 2016 berättade skådespelaren om ett tillfälle ur verkliga livet, där han stod öga mot öga mot en förövare.

Tillsammans med fru, barn och halva släkten hade Hivju hyrt en stor villa, med omkring 25 rum, i Spanien för en semester när en man i mask gjorde inbrott.

Annons

Det hela slutade väl, för att tjuven drabbades av panik och sprang ut. Hivju sprang efter med ett låtsasvapen i handen för att verka hotfull. Han agerade som ett rovdjur och första instinkten var att skydda barnen till varje pris.

Hivjus familjeliv med hustrun: ”Världsmästare i extremlogistik”

Skådespelaren har varit gift med norska journalisten tillika dokumentärfilmaren Gry Molvær Hivju sedan 2015. Makarna har två döttrar tillsammans, Noor som är född 2008 och Sylja som är född året därpå.

Han förklarar för tidningen att barnen alltid kommer i första hand, och att det är viktigt för honom att vara en närvarande förälder och skjutsa dem till fritidsaktiviteter.

– Vi är världsmästare i extremlogistik!, flikade Gry in för att poängtera det enorma vardagspusslet som ligger bakom. Hon berättar att de fattar alla beslut om jobb gemensamt, bland annat under deras officiella ”planeringsmöten” där de besluter vad de ska tacka ja och nej till.

Kristofer Hivju på röda mattan tillsammans med hustrun Gry Molvær Hivju inför premiären av filmen Cocaine Bear, i Los Angeles tidigare i år.
Kristofer Hivju på röda mattan tillsammans med hustrun Gry Molvær Hivju inför premiären av filmen Cocaine Bear, i Los Angeles tidigare i år. Det var inför den här tillställningen som Hivju gjorde sig av med det ikoniska ansiktshåret.

Hon fortsätter:

– Barnen går alltid först, så länge de är trygga och tycker det är roligt kör vi på så här. När Kristofer filmade Beck i Stockholm förra året hyrde vi en lägenhet på Söder och flyttade dit allihop. Jag satt och klippte en dokumentär på dagarna, ungarna hade en jättebra barnvakt och kunde sköta skolan. Sedan får vi se vad barnen säger när de blir tonåringar. Då anpassar vi oss efter det.

På frågan hur livet förändrades när han blev pappa för första gången, svarar Hivju:

– Nu är det bara att glömma karriären, tänkte jag när vi fick vår första dotter. Och sedan kom en till nästan direkt och då var det verkligen att glömma karriären. Jag hade inte hunnit uträtta något stort som skådespelare, men jag gav fan i alla ambitioner jag hade. Och av det kom plötsligt möjligheter.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons