Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Svenska skådespelarna: Branschen behöver ändra synen på ”äldre” kvinnor

23 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT, Charlotte Brunzell/TT
Svenska skådespelaren Lia Boysen delade i dagarna med sig av ett möte med äldre kollegan Mona Malm – som berörde henne på djupet.
”Hon berättade att hon inte fick ett enda jobberbjudande mellan hon var 50–60”, skriver Boysen på Facebook, enligt Aftonbladet.
Nu vill hon belysa ålderismen som kvinnor i skådespelaryrket utsätts för.
Annons
Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"Brand logo
Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"

Den svenska tv- och filmbranschen behöver en uppfräschning av synen på ”äldre” kvinnor. Det menar i alla fall Lia Boysen och flera andra kända svenska kvinnliga skådespelare och tv-profiler, som delar sina respektive upplevelser om hur det är att bli äldre som kvinna i branschen.

I en ny intervju med Aftonbladet berättar hon om livets andra akt, och hur hon tänker kring framtiden och lösningen på problemet.

Lia Boysen: Mona Malms varnade mig för ålderismen i branschen

Allt började med ett möte. Därefter publicerade Lia Boysen ett inlägg på Facebook.

Hon berättade om hur hon träffaten kvinnlig skådespelarkollega (eller före detta skådespelarkollega), och hur deras samtal satt djupa spår i henne.

”Minns när jag spelade mot älskade Mona Malm [Toffelhjältar (1998) reds. anm.], jag var runt 30. Hon berättade att hon inte fick ett enda jobberbjudande mellan hon var 50–60. Jag var chockad att höra att en av våra främsta skådespelerskor plötsligt inte fick ett samtal på tio år. Men tacksam att hon förberedde mig på vad som komma skulle”, skriver Boysen.

Mona Malm.
Mona Malm.

Boysens beslut med sambon – öppna restaurang

I intervjun med tidningen utvecklar Boysen sitt svar och berättar om hur kände i mötet med Mona, som hade varnat henne för industrins kalla hand.

Annons

– Jag blev helt chockad. Hon sa att det var ”mellanåldern” innan hon hade blivit en ”riktig kärring”, för efter det blev det bättre, förklarar Lia som sedermera adderat ett inkomstben genom att, år 2020, öppna restaurang i Visby tillsammans med sambo Per Broman.

– Jag tänkte att om det är ödet för en av våra mest folkkära skådespelare, då är det bara att vara beredd. Det är ju redan så, oavsett ålder, att det finns så mycket färre kvinnoroller. Ta en polisserie, det är bara att räkna, säger hon och syftar på hur mansdominerande den genren är.

Lia befinner sig själv just nu i den där mellanåldern, som man kan kalla för livets ”andra akt”, och vittnar om att det blivit allt skralare bland jobberbjudandena.

Svenska kvinnliga skådespelareliten sluter upp

Men det är inte bara Mona och Lia som vittnat om detta. Flera kvinnliga svenska skådespelare sluter upp i kommentarsfältet under hennes Facebookinlägg. Bland annat Lena Olin, Aliette Opheim, Anja Lundqvist och Cecilia von der Esch – som alla på något vis uttrycker att de blivit berörda av Boysens ord.

Annons

Lia berättar vidare för Aftonbladet om ett annat möte med en skådespelarkollega, Helena Bergström, under inspelningen av Bäckström. Ett möte efter vilket hon tog med sig Helenas ord om hur hårt hon kämpar för att utveckla sina roller.

Det är nämligen inte bara jobberbjudandena i sig som blir färre med åren, det är också rollerna som blir mindre och ”märkligare”.

Att komplettera inkomsten genom att hela tiden jobba med egna projekt, så som manusförfattande och restaurangen, har därför alltid varit ett medvetet val av Lia.

Lia Boysen: Mina kvinnliga kollegor tog saken i egan händer

Hon ser dock positivt på utvecklingen som sker just nu, med fler medelålderskvinnor som tar saken i egna händer och skapar jobb där det inte finns.

– Det är helt underbart att mina kvinnliga kollegor Alexandra Rapaport och gänget har klivit fram och skapat något eget. Hon är medproducent för Gåsmamman och har varit med och skapat tv-serien Heder. Anja Lundqvist och Sofia Helin har varit med och skrivit Lust. Josephine Bornebusch gjorde egna tv-serien Älska mig och Rakel Wärmländer som jag har känt sedan hon var liten, har gjort fantastiska Limbo. De är alla mammor och 40 plus vilket är helt fantastiskt.

Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist, Eva Röse, Julia Dufvenius utgör fyra av sex manusförfattare bakom succéserien Heder.
Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist, Eva Röse, Julia Dufvenius utgör fyra av sex manusförfattare bakom succéserien Heder. Samtliga spelar även huvudrollerna i serien.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons