Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kritikstorm mot TV4 efter napp- och amningsinslaget

02 okt, 2020 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT/Shutterstock
Soraya Lavasani
När Soraya Lavasani gjorde efterlängtad comeback i Nyhetsmorgon var det något annat som överskuggade insatsen. Det har nämligen blåst upp en kritikstorm efter ett uttalande i soffan.
Annons

Det var länge sedan vi fick se Soraya Lavasani i Nyhetsmorgon. Hon är nämligen mammaledig sedan en tid tillbaka och tillbringar dagarna med att hänga med sin fem månader gamla son Winston.

Men i måndags var hon tillbaka för att prata om den första tiden som tvåbarnsmamma i Nyhetsmorgons bebispanel.

– Han är faktiskt snäll ofta, säger Soraya Lavasani om sonen och fortsätter:

– Men han är inte så snäll om nätterna. Jag brukar säga att det är rena semestern att jobba Nyhetsmorgon om man jämför. Han väcker mig varje timme, säger hon med ett skratt.

Kritik mot Nyhetsmorgons gäst

Även om många tittare var glada över att se programledaren igen är det många som nu blivit riktigt arga. Anledningen till det är den andra gästen, en barnsjuksköterska, och en kommentar från föräldrarcoachen Maria Borda.

Under inslaget i Nyhetsmorgon berättar Soraya att sonen inte tar napp, och att hon kämpar mycket med det eftersom barnet ändå tycker om att snutta, som hon beskriver det. Soraya säger också att om Winston inte får vara nära sin mamma så börjar han skrika.

Annons

Barnsjuksökterskan menar att det är en vanesak och att Soraya ska avvänja sonen vid det och absolut inte börja med napp.

Efter det inslaget lade Maria Borda upp ett inlägg som fick stor uppmärksamhet.

”Kära experter! Ni som ges plats i media, som får sitta i TV-sofforna och tidningarna och ge råd, ni som blir inbjudna till poddar och ni som till vardags jobbar i statliga myndigheter med föräldrar och barn: Tänk på hur ni uttrycker er!”, skriver hon och menar vidare att kommentaren från Nyhetsmorgon-gästen kunde uppfattas som att mammor som inte tar bort nappen vid fem månaders gör något fel.

TV4:s svar på kritiken

Hon skriver vidare att hon påpekat detta för TV4.

”Idag skrev jag en kommentar i Nyhetsmorgons kommentarsfält angående deras experts felaktiga råd kring amning och sömn. Den var sakligt skriven utan påhopp men den togs omedelbart bort”.

Det väckte alltså starka reaktioner. Och i inlägget som Nyhetsmorgon lade upp med Soraya strömmar kritiken in, både mot råden som gavs i soffan och att kommentaren försvunnit.

Annons

”Oj vad ledsen jag blir av att höra om de amningsråd som ni idag har låtit en ‘expert’ förmedla. Varför har ni tagit bort Maria Bordas kommentar där hon beskriver felaktigheterna som er valda expert förmedlar?”, frågar sig en följare.

En annan hakar på:

”Oerhört illa! Så mycket skam och skuld detta ger redan tyngda föräldrar! Detta får inte stå oemotsagt. Precis som när ni bjuder in personer som står på olika sidor politiskt måste detta också debatteras!”.

TV4 svarar och menar att kommentaren inte alls tagits bort av medarbetarna.

”Vi har inte tagit bort Maria Bordas kommentar. Den tycks ha fastnat i Instagrams egna spamfilter. Vi meddelade henne i måndags att hon är välkommen att publicera sin kommentar igen”, står det i en kommentar.

Men visst finns det också glädje bland kommentarerna.

”Fina vackra Soraya, vilket gulligull ni fått. Även om jag saknar dig i rutan så var hemma länge nu och njut av barnen”, skriver till exempel en följare.

Mest läst just nu
Annons