Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kungens ord om nära relationen med den brittiska kungligheten

26 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJonas Borg /Kungl.Hovstaterna
Kung Carl Gustaf fyller år på fredag, och medverkar nu i en exklusiv intervju i podcasten Värvet.
Där berättar han bland annat om relationen till nyligen avlidne prins Philip, och sorgen över att missa hans begravning.
– Åldern tar ut sin rätt. Jag var rädd för att detta skulle hända. Nu blev ju prins Philip ändå nästan 100 år, säger kungen i intervjun.
Annons
Kungligheter då och nuBrand logo
Kungligheter då och nu

Att få Sveriges kung som podcast-gäst hör inte till vanligheterna, men det har Kristoffer Triumf lyckats med i veckans Värvet. Intervjun, som gjordes på slottet inför Kungens 75-årsdag på fredag, hålls efter att landets statschef fått båda vaccinsprutorna mot covid-19, och nu inte kan smittas eller smitta med sjukdomen.

I intervjun berättar kungen känslosamt om sorgen över att missa prins Philips begravning. De två var goda vänner, och umgicks en del genom åren, från att de träffades för första gången när kungen var tonåring.

– Det var en väldigt känslosam och fin begravning. Annorlunda förstås. Jag hade ju förstås velat besöka och vara med på begravningen, vi hade redan för ett år sedan börjat ta kontakt, och försökt få ett tillfälle för ett besök. Åldern tar ut sin rätt. Jag var rädd för att detta skulle hända. Nu blev ju prins Philip ändå nästan 100 år, fantastiskt, säger kung Carl Gustaf i Värvet.

Annons

Kungen: Så var prins Philip

Kungen menar att den brittiska prinsen, drottning Elizabeths make, var en man med mycket humor och finurlighet.

– Han var en härlig person, varm och hjärtlig. Väldigt humoristisk och hade alltid en viss tvist i det han sa, säger kungen om prins Philips personlighet.

Under åren hann de uppleva en del tillsammans, och i podcasten minns kungen särskilt en speciell händelse, när han och prins Philip var ute och seglade i sällskap av Philips äldsta barn – prins Charles och prinsessan Anne.

Ryktet om den kungliga seglingen hade spridit sig i området där de var, och när båten skulle åka igenom en sluss upptäckte de att de var omringade av nyfikna turister och invånare.

– Då kom ju förstås turister och ställde sig vid kanten och tittade ner på oss. Då säger han ”Nu vet jag hur det känns att vara en fjäril i ett museum”. Jag tycker det är absolut i rätt skala. Den historien har jag burit med mig som ett kärt minne, säger kungen i Värvet, och menar att han tror att prins Philip skulle ha skrattat gott åt att han delar med sig av anekdoten offentligt.

Annons