Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lalehs kloka ord om kärlekslivet

30 dec, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Hon är en av Sveriges mest omtyckta, och hyllade, artister. Men hur lever Laleh privat? Svaret finner vi i en fem år gammal intervju.
Annons
Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomarBrand logo
Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomar

Hon slog igenom med dunder och brak i början av 2000-talet. Plötsligt var Laleh Pourkarim namnet på allas läppar. Visserligen hade hon filmdebuterat några år tidigare, då hon skådespelade i Josef Fares succéfilm Jalla! Jalla! (redan som 18-åring). Men så 2005 var hon överallt. Debutalbumet Laleh nominerades 2005 till grammisar i imponerande sju kategorier (vilket är rekord för en soloartist!) och kammade hem tre av dem. I dag, nära 20 år senare, är hon fortfarande en av de största musikerna i Sverige. Älskad av kritikerna och hyllad av publiken.

Musiken har funnits i Lalehs liv länge. Och hon behärskar många instrument – förutom sången. Hon startade med att spela piano i kommunala musikskolan i Hammarkullen, och därefter blev det både gitarr och bas. På Hvitfeldtska gymnasiets musiklinje satte hon därefter igång med saxofon och trummor.

Redan nio år gammal hade Laleh, som föddes i Iran, bott i tre länder. Men familjen landade till sist i Sverige.

Annons

– Jag vet inte om detta är sant, men en vän till familjen sa nyligen att det var Abba som gjorde att vi kom till Sverige. Jag hade haft mina misstankar eftersom mamma älskade Abba redan i Iran. Jag växte upp med deras låtar. När jag fick min första keyboard spelade jag Abbalåtar och sjöng dem för mamma. Så småningom skrev jag nya texter till deras melodier, har Laleh berättat för tidningen Vi.

Upplevt flera dödsfall

I dag är hon 40 år och har upplevt mer än de flesta. Däribland många svåra förluster. Lalehs storebror dog i hjärtfel, hennes pappa drunknade då han räddade en annan människas liv. I början av 2010-talet gick hennes mor bort i cancer. Hon talar inte ofta om sorgen, eller sitt privatliv.

– Det där är något instinktivt, och något intuitivt... Som bara är. ”Det där är på något sätt mitt”..., har hon berättat i en intervju med Tilde de Paula.

– Och så ska man gå in på det, jag kommer aldrig kunna få plats med det. Jag skulle aldrig kunna portionera ut så stora människor, så stora händelser i små doser som skulle kunna få plats.

Modern somnade in 2013, men det tog flera år innan nyheten nådde medierna.

– Det tog ju flera år innan det kom ut att hon hade gått bort. Och det var såhär att man under dom året hade velat typ: ”Det här har hänt! Och det var därför det här hände, och det var därför det här tog sådan tid och det var därför det där inte blev klart”, har hon sagt till Tilde de Paula och fortsatt.

Annons

– Man vill ju förklara vad som hänt, men jag känner samtidigt att jag kommer uppleva det som att jag måste förklara mig. Mer än att jag berättar någonting. Jag vet inte varför men det känns som att även med min bakgrund med flykt-historien och allt det här. Då känns det mer som att jag håller på och förklarar någonting, att jag håller på och ursäktar mig, såhär ”Det här hände mig, och därför därför”.

Laleh har förtydligat:

– Och där känner jag att jag får en roll, som jag inte vill ha.

Lalehs kärleksliv

I många år har Laleh bott i Los Angeles. I den nya dokumentärfilmen Välkommen hem, av Sara Arén, får vi dock se henne hemma i Sverige. Och nu gläntar hon på dörren och visar en lite mer avslöjande sida. I filmen får vi följa artisten och hennes vänner inför den stora spelningen på Ullevi, då Laleh ska fira sin 40-årsdag och i samma ögonblick bli första svenska kvinnliga huvudakt att inta landets största arena. Dokumentären är en nära skildring och en resa från Hammarkullen till de stora scenerna och en plats i det svenska folkets hjärtan.

Trots att Laleh konsekvent duckat frågor om privatlivet, och kärlekslivet, i många år får hon fortfarande frågan om hon lever med någon, om sin civilstatus. Bland annat 2017, där frågan, som ställdes av Aftonbladet, fick ett klokt och lite spännande svar. Laleh svarade med att ge journalisten en knuff och skämtsamt och avväpnande säga:

– Ha ha, du sparade den frågan till sist. Skriv knuff!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons