Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Linda Lampenius opererades akut – efter smärtsamma upptäcken

08 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografAndreas Hillergren/TT.
Linda Lampenius.
Violinisten Linda Lampenius hade märkt att hon blivit svagare i ena armen, när hon en morgon var helt stel i nacken och kräktes av smärta.
Profilen skyndades till sjukhus i ambulans och röntgades – då upptäckte läkarna vad som var fel.
– Då visade det sig att, jaha, du måste opereras akut, säger Linda Lampenius i podcasten Hitfabriken.
Annons

Violinisten Linda Lampenius, 50, är en aktiv musiker, som innan coronapandemin hade schemat fullbokat med konserter. På grund av det spelade hon konstant fiol – något som höll på att kosta henne hälsan.

I Fredrik Ralstrands podcast Hitfabriken berättar Linda Lampenius att hon sedan i början av året haft ont och varit trött i vänsterhanden och -armen. I augusti fick smärtorna sällskap av en allt jobbigare huvudvärk – och en dag nådde allt sin kulmen.

En morgon när hennes man och barn åkt till jobb och skola fick hon så ont att hon kräktes av smärta och bara kunde ligga på golvet.

– Jag kunde inte röra nacken alls. Totalt stel och låg på golvet och kräktes. Så jag var tvungen att ringa efter hjälp, säger Linda Lampenius i podcasten.

Efter ett samtal till sjukvårdsupplysningen hamnade hon hos 112, och snart åkte hon i ambulans i ilfart till Södersjukhuset i Stockholm.

Linda Lampenius opererades akut

Där undersöktes hon med skiktröntgen för att läkarna skulle lista ut vad det var som var fel – två diskar i Linda Lampenius nacke var förstörda av allt fiolspelande.

Annons

– Då visade det sig att, jaha, du måste opereras akut, säger Linda Lampenius i Hitfabriken och fortsätter:

– Jag har ju hela tiden huvudet snett och då trycks diskarna ut åt andra hållet. Det blir diskbråck. Sedan när benen börjar gnaga mot varandra så har det bildats nytt ben. Och den ena hade blivit som en spik som tryckte på nerven som gick ner i armen.

I dag har Linda Lampenius titandiskar i nacken, och är återställd – samt längre.

– Det är otroligt vad de kan göra. Jag har fått tillbaka min gamla längd. Jag är en centimeter längre i nacken nu.

6 tips för att öka ditt välmående i pandeminBrand logo
6 tips för att öka ditt välmående i pandemin


Läs mer:

Annons