Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Loreens mammas kamp: ”Levde under existensminimum”

10 mar, 2023 
Loreens mamma och Loreen.
Under lördagskvällen tävlar Loreen i Eurovision Song Contest för andra gången – och chansen finns att hon kammar hem hela tävlingen!
Men framgång och stjärnglans har inte alltid varit artistens verklighet.
Nu berättar Mello-stjärnan om den tuffa uppväxten och mammans svåra kamp i en ny intervju med Allas.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

11 år har nu gått sedan Loreen Talhaoui vann Eurovision Song Contest med hitlåten Euphoria – och på samma gång slog rekord med sina arton 12-poängare.

I årets Melodifestivalen-final var Loreen favorittippad och när det stod klart att vinsten var hennes var det nog få som blev särskilt förvånade. Nu förväntar sig många en likartad succé i Eurovision som 2012. Kort sagt är det nog en och annan svensk som bänkar sig i tv-soffan den 13 maj och applåderar lite extra hårt för Loreen.

Men det är självklart inte bara svenska folket som hejar på Loreens bidrag Tattoo, utan mamma Choumicha Talhaoui-Hansson är också ett viktigt stöd för artisten.

Loreen i Melodifestivalen 2023.

Loreen växte upp utan sin pappa: ”Har varit tufft”

Genom åren har Loreen ofta uttryckt hur mycket hennes mamma betyder för henne och vilken nära relation de har, och mamma Choumicha har också dykt upp vid flera av Loreens framträdanden och synts till i olika officiella sammanhang. Bland annat medverkade hon i SVT:s porträtt av artisten 2017, Livet enligt Loreen.

Annons

En av anledningarna till att Loreen har en så nära relation till sin mamma menar hon är att modern själv var ung under artistens uppväxt. Loreens mamma var nämligen bara 16 år gammal när hon fick sin förstfödda dotter – och de få år som skilde dem åt bäddade för en lekfull och sammansvetsad relation, men även till stora svårigheter.

Loreen berättar om sin tuffa barndom.

Choumicha var nämligen inte bara mycket ung när Loreen kom till världen, utan hon tvingades också att uppfostra sina sju barn som ensamstående förälder. I en intervju med Allas berättar Loreen att hennes föräldrar skiljde sig när hon var sex år gammal, varpå hennes pappa tragiskt avled när hon var tolv.

– På så vis har mamma blivit både min mamma och pappa. Hon var min enda stora trygghet. Det har varit tufft att inte ha min biologiska pappa vid min sida, men den reflektionen har kommit mer på senare tid, berättar artisten för tidningen.

Annons

Loreens familj levde under existensminimum

Loreen växte upp i Västerås som det äldsta barnet i den stora syskonskaran och fick på så vis en naturlig ledarroll.

– Jag har bytt massor av blöjor, lagat mat åt småsyskonen och hjälpt mamma att ta hand om de yngsta.

Trots att artisten uppfostrades av en tonårsmamma med sju barn, som tvingades vända på varenda krona för att få ihop det, så kände Loreen inte av att hon levde under tuffa förhållanden när hon var ung. Hon fick växa upp snabbare än andra barn och ta mer ansvar, men hon minns ändå sina barndomsår som präglade av lekfullhet och glädje.

Loreen och hennes mamma.

– Men som barn funkar man så. Det är först i vuxen ålder man kan titta tillbaka och inse att det inte var optimalt. Mamma var bara 16 år när jag föddes och vi levde under existensminimum. Vi var en ung familj med en hög av barn. Det var ett barn som uppfostrade andra barn, har hon beättat i en intervju med Aftonbladet.

Nu hyllar artisten mamma Choumicha för att hon klarade av den tuffa situationen så pass väl att Loreen själv aldrig behövde uppleva att familjen levde knapert.

– Jag har funderat på hur hon fick allt att gå ihop, men inte en enda gång upplevde jag och mina syskon att vi levde på existensminimum. Det jag fått med mig från henne är självrespekt och integritet, att man inte ska ta skit från någon, säger hon till Allas.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons