Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lotta Bouvin-Sundbergs sista tid – SVT-profilen blev bara 63 år

02 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografJanne Danielsson/TT.
SVT-programledaren Lotta Bouvin-Sundberg gick bort den 1 maj 2023, sjuk i cancer.
Men in i det sista höll den omtyckta journalisten kontakten med sina vänner på kanalen, och vägrade låta sjukdomen stoppa henne.
”Vi på Aktuellt träffade Lotta för några veckor sedan och då var hon nästan som vanligt”, säger programledaren Anders Holmberg till Expressen.
Annons
Det här gjorde programledarna innan SVTBrand logo
Det här gjorde programledarna innan SVT

Lotta Bouvin-Sundberg var under många år en omtyckt programledare på SVT. Hon började sin karriär i Rapport i början av 90-talet, och gick sedan vidare till både Gomorron Sverige och Aktuellt. Hon höll också i många av SVT:s stora galasändningar, som Nobelfesten.

Måndagen första maj 2023 somnade Lotta Bouvin-Sundberg in, bara 63 år gammal. Hon hade då varit sjuk i cancer under en period, och lämnar efter sig maken Pelle och två barn.

Trots att Lotta hade varit sjukskriven från SVT sedan hon drabbades av sjukdomen, så fortsatte hon vara närvarande i sina kollegors liv, och hade mycket åsikter om vad som hände i programmen hon jobbat med.

Vännen och programledaren Cecilia Gralde berättar för Expressen att hon träffade Lotta Bouvin-Sundberg så sent som i onsdags, och att de pratade både om sjukdomen, men också om jobbet.

Annons

– Vi pratade om allt från den jävla cancern, till vardagen. Och in i det sista så tittade hon på vårt program. Hon brukade säga att ”jag har blivit lite mindre kritisk, nu tycker jag att det mesta ni gör är så himla bra. Ni är fantastiska”. Hon var en väldigt aktiv person med mycket vänner, kontakter, kunskap, förslag, och full av liv in i det sista. Jag kommer sakna henne enormt, säger Cecilia Gralde till Expressen.

Lotta Bouvin-Sundberg och Alexander Norén på Kristallen 2018.
Lotta Bouvin-Sundberg och Alexander Norén arbetade tillsammans i Gomorron Sverige.

Lotta träffade kollegorna kort före sin död

Även kollegan Nike Nylander berättar att Lotta var noga med att hålla kontakten under sjukdomsperioden, och att hon ofta hörde av sig med åsikter och kommentarer om sändningarna. De sågs också nyligen hemma hos en kollega.

– Hon var en väldigt varm människa, väldigt rolig, väldigt smart, väldigt omtänksam. Hon hade ett jättestarkt engagemang i allt hon gjorde. Hon var superengagerad i sitt jobb men även i sin familj. Hon älskade sin familj väldigt mycket, säger Nike Nylander till Expressen.

Anders Holmberg arbetade md Lotta på Aktuellt, och i ett meddelande till Expressen berättar han att redaktionen träffade henne för bara några veckor sedan.

”Vi på Aktuellt träffade Lotta för några veckor sedan och då var hon nästan som vanligt. Rapp, rolig, varm, skarp. Lotta var fantastisk att jobba med. Otroligt engagerad och nyfiken och peppande och stöttande”, säger han, och skickar avslutningsvis tankar till SVT-profilens familj.

Lotta Bouvin-Sundberg med maken Pelle Sundberg.
Lotta Bouvin-Sundberg med sin make Pelle Sundberg 2018.
Annons