Lotta Engberg och Mikael Sandström.

Bingolotto-programledaren Lotta Engberg, 57, kommer hålla många personer sällskap över julhelgerna. I år programleder hon både uppesittarkvällen den 23 december och nyårsbingon på nyårsafton i TV4. På julafton har hon sällskap av kollegan Stefan Odelberg, som hon benämner som ”busig”.

– Det kommer bli mycket tid tillsammans, ”uppesittarna” är nästan fem timmar. Men det blir gemytligt och varmt med julstämning och bus. Vi är ju två programledaren nu, där den ena är snäppet busigare än den andra. Jag har mer mammarollen. Men vi är ett fantastiskt gott gäng som jobbar med det, säger Lotta Engberg, som ser fram emot jobbkvällarna:

– Det blir min sjätte uppesittarkväll jag gör, och jag vet inte vilken nyårsafton i ordningen. Nyårsafton tycker jag det är jätteskönt att jobba, i stället för att bara sitta stilla länge och äta massa fet mat. Vi har det trevligt, säger Lotta Engberg.

Förra året hade uppesittarkvällen två miljoner tittare och slog omsättningsrekord.

För att hålla bingostudion coronasäker har man hårda rutiner, och har inte haft publik sedan i våras.

– Anpassningar i studion har vi haft sedan i april, sedan jag började. Det är skärmar överallt. Ingen får komma in i studion utan att snabbtestas, och vi har ingen publik, säger hon.

Sugen på att smygkika in i Lotta Engberg och Mikael Sundströms nya hus? Klicka här för att se bilderna.

Lotta Engbergs stöd till ensamma i Bingolotto i jul

I år när många får fira jul ensamma på grund av pandemin tror Engberg att Bingolottos sändningar kan vara extra viktiga för folk.

–Om man ska vara lite seriös, så är det speciella tider och jag kan märka runt mig att både uppesittarkvällen och nyårsbingot kommer betyda extra mycket för människor i år, när vi inte umgås som vi brukar.

Samtidigt tycker hon att pandemin har tagit fram något medmänskligt i samhället, när man måste kompensera för alla uteblivna kramar och fysiska möten.

– Även om samhället kan upplevas som kallare och hårdare nu när man inte kan kramas och umgås, tycker jag det finns ett stråk av att det är varmare. Man tittar mer på varandra, och när jag är ute och går med min hund så stannar man och pratar i stället för att bara hälsa. Jag tror det har tagit fram en varmare ådra i oss alla.

På själva julafton behöver TV4-profilen i alla fall inte jobba, och kommer tillbringa tiden med sin dotter och hälften av sina barnbarn.

– På julafton är jag ledig, och då ska jag till min dotter i Kungsbacka. Jag brukar vara hos antingen den ena eller andra dottern på jul. Jag fick ju sex barnbarn på kort tid, de fick tre var på fyra år. Det räcker fullgott, att få se julen med deras ögon, säger hon.

– När vi firade jul med en stor familj var det mycket måsten, men nu har jag inte ett enda. Framförallt inte i år, mer än att jag vill att alla får vara friska.

Lotta Engbergs barn jobbar i vården – och pojkvännen

Under året är det inga som satts under så hög press som sjukvårdspersonalen runt om i landet. Bingolotto-programledarens båda döttrar jobbar inom sjukvården, som läkare respektive sjuksköterska, och har behövt rycka in i kampen mot covid – något som inte är helt lätt att bevittna som förälder.

– De är fantastiska, det är alla inom vården, verkligen beundransvärda. De jobbar egentligen med annat, men när det har krisat får de hjälpa till. Det har inte varit orosfritt som mamma, men man får bara göra sitt bästa för att hålla alla restriktioner som finns. Det hjälper inte heller att vara orolig.

Det är inte bara barnen som jobbar inom läkaryrket – även kärleken Mikael ”Soldoktorn” Sandström är läkare. Men trots att han bor utanför Västerås har de kunnat ses under hösten.

– Vi är familj, och han har redan haft corona och har antikroppar, säger hon om kärleken.

Paret kommer också kunna lämna 2020 bakom sig tillsammans – Sandström ska nämligen vara med i nyårsprogrammet med flickvännen Lotta.

– Om vi ses i jul vet jag inte, men framförallt ska vi ses till nyår, då han ska vara med i studion!

Läs mer:
Lotta Engbergs tårar efter skilsmässan med Patrik Ehlersson

Därför saknas Bingolotto-programledaren Stefan Odelberg

Mikael Sandström och Lotta Engberg flyttar ihop

Mer läsning

Femina