Vem minns inte signaturmelodin för Dallas? Eller den för Tre kronor? Melodier som får de flesta att tänka nostalgiskt på den tiden då linjär-tv:s tablåer styrde kvällarna, så att man hann äta middag innan det var dags, eller så satt man kanske och åt framför tv-serien så att man inte missade en minut av den rafflande handlingen.

De svenska såpoperorna hade sin höjdpunkt under 1980- och 1990-talet med succéer såsom Rederiet, Svenska Hjärtan och Skilda världar. Och snart kanske vi kan lägga till Lyckoviken av Camilla Läckberg på samma lista.

— Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Jag och många med mig får något nostalgiskt i blicken när vi pratar om såpor och där väcktes min idé att skapa en såpa i modern tappning som nu blir Lyckoviken, säger Camilla Läckberg i ett pressmeddelande.

Såpoperan Lyckoviken handlar om det lilla samhället Hammarvik där grannområdet är som ett tvärsnitt på Sverige, med sex familjer från arbetarklass till välbeställd medelklass, som alla brottas med sina egna bekymmer och problem. I fokus står polisen Johanna som åkt hem till Hammarvik för att gå på sin mammas begravning. I samband med det väcks gamla minnen till liv igen och hon kastas in i konflikter och relationer.

— Jag älskar och har saknat de traditionella såporna och samtidigt längtat efter att få göra en såpa i modern tappning. Inspirationen kommer från Big little lies, Desperate Housewives och Svenska hjärtan, säger Camilla Läckberg i ett pressmeddelande.

Deckardrottningen som har sålt 24 miljoner böcker om bland annat Fjällbackamorden världen över blandar förstås in ett spännande mordmysterium i sin såpa. För Hammarviken är inte så lugnt och idylliskt som det verkar, det vilar även en tung oro över orten: en seriemördare går lös.

— Det blir ett känsloladdat drama som vilar på ett mordmysterium. Ett mysterium som förenar och påverkar alla seriens karaktärer på ett eller annat sätt, säger Läckberg.

Inspelningarna av Lyckoviken börjar i vår i Trollhättan. Camilla Läckbergs såpa-serie Lyckoviken är planerad till två säsonger på 16 avsnitt vardera, serien har premiär på Viaplay och TV3 i slutet av 2020.

FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Läs mer om Camilla Läckberg på Femina: 

Camilla Läckberg om viktspökena: ”Förbannad över makten kilona har”

Camilla Läckbergs ärliga mammabild får nätet att jubla

Claudia Galli Concha: Vi gör en Läckberg