Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Magnus Skogsbergs familjesorg – pappan tog sitt liv

25 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Magnus Skogsberg Tear är mest förknippad med sin roll som Ica-Sebastian i matkedjans klassiska tv-reklamer, där han får tittarna att skratta.
Men skådespelaren har en tragisk bakgrund, där han förlorade sin pappa i självmord som 20-åring.
– Jag är överlevare av sorg orsakad av självmord, har Magnus Skogsberg Tear, som i dag är ambassadör för Suicide Zero, sagt till Dagens Industri.
Annons
Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsaBrand logo
Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa

Sedan 2005 har skådespelaren Magnus Skogsberg Tear spelat rollen som Ica-Sebastian i Icas eviga reklamfilmssåpa, och det är så de flesta känner igen honom. Men 61-åringen har ett långt cv utanför reklamvärlden – han har både gjort musik, regisserat föreställningar och till och med designat glas. Som yngre spelade han i tv-serier som Storstad och Tusenbröder, och han har också regisserat både Rederiet och Tre kronor.

Ica-reklam med Paul Tilly. Hans Mosesson, Cecilia Forss och Magnus Skogsberg.
Magnus Skogsberg har varit med i Ica-reklamerna i många år.

Men Magnus Skogsberg engagerar sig också i ideella organisationen Suicide Zero, som arbetar för att förebygga självmord i Sverige. Magnus har själv drabbats av självmord i sin närhet, då hans pappa tog livet av sig när Magnus var 21 år gammal. Nu vill han hjälpa andra, och verkar för att andra inte ska behöva gå igenom vad han gått igenom.

Annons

I en intervju med Dagens Industri 2020 berättade skådespelaren om hur han som barn kämpade för att få sin pappa att må bättre – ett ansvar ett barn inte ska behöva ha.

– Jag kände att det var en man som gick ner för en spiral och som jag inte kan rädda, samtidigt som jag är barn själv. Som trettonåring skrev jag ett ”vuxet” brev till min pappa om hur han ska tänka, att han ska tro på sig själv, hur han ska resonera. Ett sådant brev – jag börjar nästan gråta bara av att tänka på det – ska inte ett barn behöva skriva, sa han till tidningen.

Magnus Skogsberg vill hjälpa andra

Långt efter sin pappas bortgång startade Magnus Skogsberg Youtube-kanalen Tjeinch – uttalas ”change” – där han berättade om självmordet. Han märkte då att han inte var ensam med sina erfarenheter, då många tittare hörde av sig och berättade om sina egna erfarenheter.

Förutom att engagera sig i Suicide Zero föreläser Magnus Skogsberg också om sina erfarenheter av att ha en anhörig som tar sitt liv. Han har också satt upp föreställningar om ämnet.

Annons

– Jag försöker i mina föredrag blanda historier om mina erfarenheter som överlevare – för det är det jag ser mig som. Jag är överlevare av sorg orsakad av självmord – med sång. Jag tycker att det är ett härligt sätt att få in tunga budskap, genom att blanda med musik. Det är mitt sätt att förmedla och överleva, berättade han för DI.

Mår du eller en anhörig dåligt? Det finns hjälp att få

Självmordslinjen som nås på 90101

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se (föräldratelefon: 020-85 20 00)

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Annons