Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svenska Hollywoodstjärnan Malin Åkerman: ”Svårt att lära sig replikerna på svenska”

03 maj, 2024 
AvFelicia Güven
FotografTT
Svenska Hollywoodstjärnan Malin Åkerman
Den folkkära skådespelaren Malin Åkerman har skapat sig en karriär i både Sverige och USA – men hur fungerar det att variera mellan svenska och engelska?
Malin förklarar det så här...
Annons
Se svenska skådespelare då och nuBrand logo
Se svenska skådespelare då och nu

Hollywoodstjärnan Malin Åkerman har vi sett i många kända filmer som bland annat The Proposal och 27 Dresses. Vilket innebär att hon har spelat mot bland andra Anne Hathaway, Ryan Reynolds och Jeffrey Dean Morgan, men även med David Hellenius, Jonas Karlsson och Shima Niavarani.

Malin Åkermans karriär startade i Kanada och USA i små biroller innan större roller i mer i välkända filmer började trilla in. Det var så sent som 2019 som vi såg henne i sin första svenska film, En del av mitt hjärta och några år senare spelade hon huvudrollen i svenska filmen Ett sista race med David Hellenius.

Malin Åkerman på galapremiären av En del av mitt hjärta 2019.
Malin Åkerman på galapremiären av Tomas Ledins En del av mitt hjärta 2019.Foto: Eero Hannukainen/TT

Uppväxten i Kanada blev starten på något stort

Malin Åkerman är född 12 maj i Stockholm och är i dag skådespelare, modell och producent. Hon föddes i Sverige men redan som tvååring flyttade familjen Åkerman till Kanada där Malin växte upp. När hon var sex år skiljde sig föräldrarna och pappa Magnus flyttade tillbaka till Sverige. Malin stannade kvar i Kanada med mamma Pia och åkte till Sverige varje år, och stannade några månader åt gången. Det blev en del flytt i Kanada – familjen bodde först i Toronto, sedan i en liten by där hennes första styvfader bodde, innan de flyttade tillbaka till Toronto igen.

Annons

I en tidigare intervju med Femina berättar Malin Åkerman hur alla känner igen henne när hon åker tillbaka till den lilla byn där hennes styvfar än i dag bor kvar.

– När jag kommer dit på besök och går in i en bar så sitter alla där, och säger ”Titta, där kommer Malin, som har flyttat till Hollywood och har en filmkarriär”.

Skådespelaren har också vuxit upp med tre halvsyskon, en från mammas sida och två från pappas sida. Du kanske känner igen namnet Jennifer Åkerman? Det är nämligen Malin Åkermans halvsyster. Jennifer Åkerman är modell och sångare i USA, och hon har även deltagit i svenska Let's Dance och var med i 11:e säsongen av det populära programmet Svenska Hollywoodfruar. Hon är gift med den brittiska The Walking dead-skådespelaren Tom Payne sedan 2020.

Skådespelaren Malin Åkerman tillsammans med maken Jack Donnelly.
Malin Åkerman tillsammans med maken Jack Donnelly 2024.Foto: Billy Bennight/ SplashNews.com

Familjen i Los Angeles

Att det blev USA där karriären satte sin rot beror på att redan 2001 fick Malin modelljobb och roller i filmer som fick henne att flytta permanent till Los Angeles. I dag är L.A hennes hem och har varit det sedan ett par decennier tillbaka. Livet i Hollywood delar hon med maken Jack Donnelly, som hon gifte sig med 2018, och sonen Sebastian Zincone, 11, som Malin har tillsammans med ex-maken Roberto Zincone.

Annons

I intervjun med Femina får Malin Åkerman frågan om hur det går att variera mellan svenska och engelska efter att hon bott större delen av sitt liv i ett engelsktalande land.

– Det var svårt att lära sig replikerna på svenska. Jag är inte van vid att läsa på svenska. Även om jag besöker Sverige nästa varje år så har jag ingen erfarenhet vare sig av att läsa böcker eller tidningar på svenska. Så ibland, när jag pratar, blir det direktöversättningar.

Malin berättar även hur det går att prata svenska med sonen.

– I början var svenska hans förstaspråk, men jag har blivit latare med det. Min man är engelsman och det blir ju svårare när vi inte talar svenska med varandra. Men även om Sebastian mest talar engelska, så förstår han svenska, avslutar hon.

Malin Åkerman kommer att leda Eurovision Song Contest 2024 i Malmö tillsammans med komikern och programledaren Petra Mede, den 11 maj.

Alicia Vikanders stilresa genom årenBrand logo
Alicia Vikanders stilresa genom åren
Annons