Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Malin Berghagen om Lill-Babs: ”Väldigt osäker på sitt utseende”

21 dec, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografEero Hannukainen/TT
Det har snart gått fem år sedan Lill-Babs gick ur tiden.
Nu minns hennes dotter Malin tillbaka på mammas osäkerhet kring utseendet.
”Det är lätt att vi ärver det på något sätt”, skriver hon i ett inlägg på bloggen.
Annons
5 saker du vill veta om Malin BerghagenBrand logo
5 saker du vill veta om Malin Berghagen

Skådespelaren och författaren Malin Berghagen närmar sig 60 år. Något som kanske ligger till grund för att hon nu börjat fundera över normerna kring kvinnors utseende, närmare bestämt stigmat över grått hår.

I ett nytt inlägg på Malins blogg, som ligger på MåBra, berättar hon att hon för första gången fotograferats med det hennes gråa hår synligt. Och världen gick inte under!

Malin Berghagen visar upp sitt gråa hår

Malin inleder inlägget med att berätta om den där fotograferingen och hur bra den gick. Hon skriver att hon arbetat med sig själv för att nå självförtroendet att bejaka sitt gråa hår.

”Idag hade vi fotografering och det var första gången jag faktiskt fotograferades med mitt gråa så synligt. Och faktum är att det kändes inte alls jobbigt. Jag kände mig aldrig någonsin ’gammal’. Det märktes tydligt att min kärleksbombning till mig själv funkat. Att se det vackra unika med just mig och att inte fokusera så mycket på rynkor och gråa hår. Jag tycker att det är varje människas rätt att göra vad dom vill med sin kropp”, skriver hon i inlägget.

Annons

Vidare reflekterar hon över det faktum att kvinnor alltid döms dubbelt. Vi döms om vi färgar håret och vi döms om vi inte färgar. Och hårdast att döma är vi nog själva. Det är en ond cirkel som behöver brytas menar hon på.

”Om vi verkligen ska bejaka kärleken så är det också att låta dem som vill färga håret få gör det och dom som inte vill får göra det. Vi ska inte hålla på med att applicera våra värderingar på varandra. Vi ska se dem vi har framför oss och älska dom som dom är.”

Malin Berghagen om Lill-Babs: ”Väldigt osäker på sitt utseende”

Malin Berghagen är dotter till de folkkära artisterna Lasse Berghagen och framlidna Barbro ”Lill-Babs” Svensson, som lämnade jordelivet i april år 2018.

Vidare i inlägget funderar Malin Berghagen över hur hon påverkats av sin mors osäkerheter och hur denna i sin tur förmodligen påverkats av hennes egen mor. Hur osäkerheterna och de där normerna går i arv.

Annons

”Till exempel när man, som jag, har vuxit upp med en mamma som var väldigt osäker när det kom till hennes utseende. Det är lätt vi ärver det på något sätt”, skriver hon.

Se också: 5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigtBrand logo
Se också: 5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigt

Vidare beskriver hon hur hon själv reagerat med ledsamhet i olika situationer när hennes naturliga åldrande kritiserats. Bland annat när någon påpekade hur hon borde göra något åt sina rynkor.

”Så när stora förändringar sker som vid klimakteriet så blir det lite skakigt med självkänsla. När en man för några år sedan sa till mig att jag borde botoxa mig var jag sårad i veckor efteråt. Även om det visade bara vem han var och sa inget om mig, men på den osäkra plats jag var då ramlade jag liksom tillbaka till ruta ett. Jag blev ledsen för att han medvetet ville såra mig och för att jag kände mig ful. Dessutom var det framför min Martin [Malins fästman reds. anm.] personen sa det. Som om mannen ville skada oss. Usch det satt i länge.”

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons