Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Carolas svåra tid under uppväxten – så påverkades familjen av artistkarriären

19 dec, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT, BO-AJE MELLIN
Artisten Carola Häggkvist blev schlagerikon över en natt när hon vann Melodifestivalen 1983.
Framgångarna med låten Främling gav det 16-åriga stjärnskottet ett enormt kassaklirr.
Nu berättar hon, i en ny intervju, hur familjen påverkades av omställningen.
Annons
6 saker om Carola du kanske inte vissteBrand logo
6 saker om Carola du kanske inte visste

Schlagerikonen Carola Häggkvist slog igenom redan som 16-åring och har sedan dess levt ett liv i rampljuset. Genombrottet kom år 1983 när hon tog hem segern i Melodifestivalen med låten Främling, som hon än i dag är starkt förknippad med.

Låten, som är skriven av Lasse Holm och Monica Forsberg, såldes i över en miljon exemplar och håller fortfarande pallplatsen högst upp som den mest sålda skivan i Sverige någonsin.

Carolas enorma framgångar under tonåren påverkade familjen. Pengaflödet in, som succén innebar, blev en stor och knepig omställning i vardagslivet. Nu berättar artisten om den svåra tiden i en ny intervju med Sköna hem.

Carola Häggkvists stora succé under tonåren

Efter det stora genombrottet som tonåring började karriären rulla på som tåget för Carola. Den där spännande tonårstiden med misstag, kompisar och skolaktiviteter byttes ut mot en turnébussar, intervjuer och press.

Annons

Hon var bara 20 år när hon träffade predikanten Runar Søgaard i Norge på bibelstudier och tre år senare, den 19 maj 1990, gifte de sig Livets ords kyrka i Uppsala.

Carola lämnade frikyrkan Livets ord år 1995, efter en del kontroverser i media. Hon har sagt att det är ett avslutat kapitel och att hennes sanna hemhörighet finns i den svenska kyrkan.

Äktenskapet med Runar slutade i en omskriven och stökig skilsmässa år 2000. Då var deras gemensamma son Amadeus Søgaard bara två år gammal. Carola har tidigare berättat att hon mådde väldigt dåligt under äktenskapet.

– När jag gifte mig flyttade vi till ett galet stort hus i Strömma på Värmdö, som Djon Clausen hjälpte oss att inreda. Huset var vackert, men det var mycket att göra och det saknade kvällssol, som jag älskar. Jag trivdes inte där. Jag behövde inget stort hus men var gift med någon som tyckte det var viktigt, säger hon till Sköna hem.

Carola och exmaken Runar på bröllopsdagen år 1990.
Carola och exmaken Runar på bröllopsdagen år 1990.

I dag är Carola tvåbarnsmamma. Amadeus blev år 2012 storebror när Carola adopterade dottern Zoe Häggkvist från Sydafrika.

Annons

Carola och Zoe bor i en enastående slottsvilla i Steninge slottspark, som artisten hyr av slottsägarna sedan några år tillbaka. En av fördelarna med hemmet är att det står en slottslada på tomten, i vilken Carola hållit i uppmärksammade julkonserter årligen. Men då ladan är K-märkt innebär det att Carola inte kan göra precis vad hon vill med den.

Drömmen är att kunna köpa en egen gård, med lada, likt den i slottsparken i vilken hon kan genomföra sin vision till hundra procent.

Ikonen äger dessutom en ”drömlägenhet” i Stockholm, med både terrass och kvällssol. En lägenhet som hon köpte i somras, efter att ha sålt villan i Bromma för 12 miljoner kronor.

Carolas dotter Zoe stod på scenen och sjöng tillsammans med mor sin, under den årliga julshowen i slottsladan i fjol.
Carolas dotter Zoe stod på scenen och sjöng tillsammans med mor sin, under den årliga julshowen i slottsladan i fjol.

Carolas svåra tid under uppväxten – så påverkades familjen av artistkarriären

Carola föddes i Hägersten, men växte upp i Norsborg i Botkyrka kommun där hon levde med mamma Anita, pappa Jan och en äldre syster. I intervjun med inredningsmagasinet minns hon tillbaka på tiden i Norsborg. Hon beskriver det som en varm tillvaro där hon kände gemenskap med grannskapet.

Men det var en tillvaro som kastades om rejält när den unga Carolas sångröst upptäcktes av det svenska folket i och med hennes vinst i Melodifestivalen 1983.

Annons

– Jag har gjort en typisk klassresa från Norsborg rakt in i gräddan i Djursholm. Vi var tvungna att stoppa in pengarna från Främling någonstans och min familj fick rådet: ”Köp den största kåken ni hittar!”, berättar hon för tidningen.

Men omställningen blev tuff för familjen som hoppade mellan ytterligheter.

– Denna hastiga förändring var intressant, men blev svår för oss.

Carola bar en gul byxdress i Melodifestivalen 1983 när hon vann med låten Främling.
Carola bar en gul byxdress i Melodifestivalen 1983 när hon vann med låten Främling.

Familjens nya liv innebar en villa på 1 100 kvadratmeter, med torn, sjöutsikt och 23 sovrum. Något som artisten förklarar var alldeles för mycket. Själv trivs hon inte i sådana pampiga byggen. Hon har en förkärlek för mindre boenden, som känns mer ombonade.

Carola minns hur hon och hennes familj påverkades av flytten.

– Vi gick från ett par skor till ett par större alldeles för snabbt. Jag saknade de otvungna grillkvällarna i förorten, förklarar hon för tidningen.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons