1:30

Efter reklamen: Chrissy Teigen och John Legends kärlekshistoria

(1:30)

Mammaskammande är ett ord som blivit på tapeten de senaste åren. Med sociala mediers framfart det senaste decenniet har det blivit tydligt att mammor blir annorlunda behandlade än kvinnor som inte har barn – och framförallt än män både med och utan barn.

När man blir mamma så är bilder som kanske kändes härliga och kaxiga innan man blev förälder plötsligt inte okej längre. En som utmanar gränserna för vad kan får lägga ut som mamma och inte är modellen, kokboksprofilen och tillika John Legends fru, Chrissy Teigen. Hon har inga problem med att lägga upp avklädda bilder på sig själv, vare sig de är skämtsamma eller utmanande, inför sina miljontals följare. Men efter att ha blivit mamma till parets barn Luna och Miles så har folk tydliga åsikter om vad som är okej och inte. Hon har fått höra att hon håller barnen fel, gått ut för tidigt efter en förlossning, att det är fel att hon visar när hon ammar och att hon inte ammat tillräckligt länge – bland annat.

Chrissy Teigens tabbe – förolämpade Katy Perry

I en intervju med Today konstaterade hon att det trots allt är svårt att inte bli påverkad av vad andra säger om ens eget moderskap.

– Vi har inte bara våra egna personliga fördomar och vendettan mot oss själva, men vi måste också läsa och höra dessa röster på nätet hela tiden. Det är svårt att sålla bort.

Mamman testade att härma Chrissys bilder – då märkte hon

Nu har amerikanska journalisten Krista Torres, som själv har make och en son på 11 år, valt att bevisa att kvinnor blir annorlunda behandlade på sociala medier när de blir mammor – genom att härma Chrissy Teigens inlägg på Instagram.

”Jag är arg på mig själv för att jag låter andras åsikter bestämma vad jag väljer att dela. Men jag är mänsklig och som alla andra vill jag bli accepterad – speciellt i 'mamma'-världen. Så jag bestämde mig för att utmana mig själv att återskapa några av Chrissy Teigens Instagram-bilder med förhoppningen att krossa ångesten jag har kring vad andra tycker. För jag kan lägga upp vad jag vill och ändå vara en bra mamma”, skriver Krista på Buzzfeed, där hon jobbar.

Chrissy Teigens ärliga kroppsbild visar hennes ärr på mage och bröst

Här är några av Kristas härliga versioner av Chrissys bilder:

Den vita baddräkten

Leggings med makens ansikte på rumpan

Badhandduk och klackar – vad mer behövs?

Vad kunde Krista dra för slutsats då? Jo, när hon publicerade bilder där hon var lättklädd eller utmanande så förlorade hon flera procent av sina följare – något som inte hände när hennes kolleger som inte är mammor gjorde liknande projekt med kändisbilder.

”Det bekräftade min tro att vissa människor sätter andra krav på kvinnor när de blivit mammor”.

Hyllade mamman driver med kändisarna – nu åker hon ut på turné!

Utvald läsning

Femina