Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Mandelmanns om besökarna i sina trädgårdar: ”Det har varit tufft”

10 jan, 2023 
FotografTT
Mandelmanns Trädgårdar öppet för besökare
I över sju års tid har tv-tittarna fått besöka paret Mandelmanns gård på Österlen i Skåne.
Under somrarna öppnas dessutom portarna upp i verkligheten.
Här är allt du vill veta om Mandelmanns trädgård i Djupadal.
Annons
Marie och Gustav Mandelmanns kärlekssagaBrand logo
Marie och Gustav Mandelmanns kärlekssaga

Redan innan Gustav och Marie Mandelmann började dela med sig av sin gård Djupadal på Österlen i Skåne genom tv-rutan 2017 hade de öppnat upp sin gård för besökare. Gården är ett ekologiskt jordbruk och ligger i natursköna Rörum i Simrishamns kommun. Att man kunde besöka Mandelmanns Trädgårdar var inte allmänt känt och hade vid den tiden endast öppet för spontanbesök.

Redan efter första säsongen av Mandelmanns gård fick paret införa ett bokningssystem för att hantera den oväntade anstormningen.

– Det är ju helt fantastiskt. Vem kunde tro att folk var så intresserade av lite jordbruk, sa Marie Mandelmann till tidningen Allas.

Marie och Gustav Mandelmann lagar mat i trädgården i Djupadal.

Barnen stöttar Mandelmanns trädgårdar

Sju säsonger senare av den omtyckta tv-serien är Mandelmanns Trädgårdar en stor turistattraktion och där det jobbas året runt. Enligt Bolagsfakta har Gustav och Marie Mandelmanns företag, Mandeldalen, sju anställda och är ett familjeföretag i själ och hjärta med samtliga fyra barn i styrelsen; Aaron, Tora, Dsa och Joel Mandelmann. Barnen har dock medvetet valt att inte vara med i tv-rutan men hjälper till på gården desto mer.

Annons

Marie Mandelmann har tidigare berättat att det tar ungefär en vecka att spela in ett avsnitt av tv-serien. Tid som de annars brukar lägga på Mandelmanns Trädgårdar.

– Det är klart att det tar tid. Men vi har fantastiska barn som backar upp oss i arbetet runt omkring. Utan dem skulle det inte gå, säger hon till Expressen.

Enligt Marie Mandelmann blomstrar gården och kan försörja hela familjen, även om de flesta av barnen har andra intressen på sidan av; Aaron är jazzmusiker till vardags, Tora illustratör, Disa pluggar språk och Joel jobbar på en granngård.

Mandelmanns Trädgårdar under sommaren med blomstrande ängar.

Då har Mandelmanns trädgårdar öppet

Mandelmanns Trädgårdar i Djupadal är numera endast säsongsöppet under sommaren och då ett par dagar i veckan men slår också upp portarna för skördefest i september och julmarknad i december.

Annons

Under coronapandemin 2020 fick dock Mandelmanns Trädgårdar tvingas hålla stängt på grund av rådande restriktioner. Utan paret Mandelmanns tv-intäkter hade gården troligtvis inte överlevt.

– Det är klart det var jättetufft att ha stängt ett helt år. Och det märks även nu när vi haft öppet, säger Marie Mandelmann.

Inträde på Mandelmanns: Inga statliga medel

Under sommarhalvåret krävs det en entréavgift för att komma in på gården och trädgårdscafét. Biljettpriset är inför säsongen 2023 165 kronor per person.

”Mandelmanns trädgårdar är en familjedriven visningsträdgård som finansieras på egen hand, utan statliga medel. Detta gör din inträdespeng till en förutsättning för att våra trädgårdar ska kunna blomstra och utvecklas”, skriver paret Mandelmann på sin hemsida med anledning av entréavgiften

Annons

Färdas du med bil till Djupadal krävs det att du bokar en plats. Cyklister och fotgängar kan dock lösa entré på plats. Utan entréområdet ligger gårdsbutiken.

Marie och Gustav i orangeriet

Mandelmanns om ryktet att sälja gården

Trots att Marie och Gustav Mandelmann bott på gården sedan 1996 finns inga planer på att sälja gården eller avveckla verksamheten – tvärtom.

– Vi är inte färdiga med den här platsen och känner fortfarande att det är så mycket som vi kan stärka och förändra, säger Gustav i Mandelmanns gård.

– Vi har 25 år framför oss och vad som helst kan hända och det känns så spännande, säger Marie i programmet.

Källa: Allas, Expressen.

Annons