Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lars Lerin om heta stunden med Monica Zetterlund: ”Slutade illa”

05 jan, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Monica Zetterlund och Lars Lerin och deras möte
Konstnären Lars Lerin har trollbundit tv-publiken med sin öppenhjärliga personlighet.
Här är allt du vill veta om Lars Lerin – hans böcker, tavlor, familj, museet – och relationen till Monica Zetterlund.
Annons
Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa migBrand logo
Lars Lerins okända relation med Monica Zetterlund: Hon ville kyssa mig

Lars Lerins har varit öppen om svårigheterna som präglat honom genom livet. I dag är han nykter alkoholist och delar öppenhjärtigt med sig av sina lärdomar av livet. Vilket har varit något av hans framgångsrecept och gått hem i tv-sofforna. Man kan säga att han blivit folkkär.

Lerin debuterade 2016 med tv-serien Vänligen Lars Lerin där han samtalade med olika människor om de vägar som livet kan ta. Han tilldelades årets tv-personlighet på Kristallen-galan samma år för sin medverkan i tv-serien. Sedan dess har han fortsatt med Lerins lärlingar och Lerins sommarö. Däremellan har han även sommarpratat i P1 och varit julvärd i SVT.

Lars Lerin är framför allt en hyllad konstnär och tackvare tv-produktionerna har han nått ut med sitt konstnärsskap till en bredare publik med sina akvareller.

Lars Lerin har gett ut flera böcker
Lars Lerin och Junior Lerin i programmet Lerins sommarö på Sveriges Television.

Lars Lerin om Lofoten och kärleken Yngve

Lerin växte upp i Munkfors i Värmland 1954. Men det var först när han var 20 år som han började studera på Gerlesborgsskolan i Bohuslän och stakade ut sin bana som konstnär. Knappt tio år senare fortsatte han sina studier vid Valands konshögskola i Göteborg.

Annons

Framför allt bodde och målade Lars Lerin under många år i norska Lofoten. Han hade drömt om att få komma dit sedan tonåren. I boken Mellan husen: bilder från Lofoten berättar han om hur han ville måla allt. "De isblå skuggorna, måsarnas flykt, vintermörkret, melankolin, de vita husen, snön, isvidderna, havets svärta, valfångstbåtarna, sommarens musselstrand.” På Lofoten träffade han även sin dåvarande stora kärlek, konstnären Yngve Henriksen, som blev hans livskamrat under hans 12 år i Lofoten.

När förhållandet år 2000 tog slut flyttade han tillbaka till Värmland.

Det ledde till att han slutade med alkoholen

Det var en särskild händelse som ledde till uppbrottet med dåvarande pojkvänen Yngve Henriksen. Lars Lerin hade problem med alkohol och blev alkoholförgiftad.

– Då åkte jag hem. Då förstod jag att nu får det räcka, ha Lerin tidigare berättat för Fyllepodden 2016.

På plats i Värmland skulle det ta ytterligare ett år innan Lars Lerin sökte hjälp. Han tog in på ett behandlingshem och genomgick en tuff avgiftning. För Fyllepodden berättade Lars Lerin att hans alkoholmissbruk började redan som 15-åring – för att våga ta plats.

Annons

Alkoholen blev en stor del av honom och som vuxen målade han ofta ensam samtidigt som han drack.

Museet som ställer ut Lars Lerins tavlor

Lars Lerin är nästan årligen aktuell med nya utställningar, både i Sverige men även utomlands. Hur ska man göra för att få se hans tavlor? Ett säkert kort är att ta sig till hans alldeles egna museum eller konsthall som han föredrar att kalla det. Det heter Sandgrund Lars Lerin och ligger på Sandgrundsudden i Karlstad utmed Klaraälven. I konsthallen ställer Lars Lerin ut delar av sin orginalkonst.

Lars Lerin står framför sina tavlor på museet Sandgrund.

Byggnaden var tidigare en restaurangbyggnad men köptes 2011 av Karlstads kommun och omvandlades till ett Lars Lerin-museum. Museet har öppet året om tisdag till söndag förutom enstaka helgdagar.

Annons

Vad kostar Lars Lerins tavlor?

Intresset för Lars Lerins konst är väldigt stor och priset sätts som bekant utifrån efterfrågan. Auktionshuset Bukowski har sålt hans verk för mellan 200 000 och 120 000 kronor.

Några av Lars Lerins mest kända tavlor kommer från hans tid i Lofoten. Under 2021 såldes dock hans dyraste konstverk föreställande fiskebyn Svinøya för 620 000 kronor, enligt NWT.

Men det finns inga tecken på att tavlorna kommer att ta slut. Lars Lerin är känd för att ha väldigt hög produktionstakt och uppger själv att han målar varje dag.

Vad har Lars Lerin gett ut för böcker?

Det alla inte känner till är att Lars Lerin även är författare. Genom åren har Lerin haft utställningar i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Fåröarna, Island, Norge, Tyskland och USA och skildrat sina många resor i ett stort antal illustrerade böcker. Han har givit ut mer än 50 böcker med text och bild till största delen via sitt eget bokförlag Syntryck.

Annons

– Jag tycker om att skriva och har alltid gjort det. Under långa perioder av mitt liv har jag fört dagbok för att kunna skriva av mig tankar och känslor. Skrivandet har betytt mycket för mig, men det är måleriet jag känner mig mest hemma i. Om du tittar på mina böcker tror jag inte att texterna skulle kunna stå utan bilderna men att bilderna skulle kunna stå utan texterna, säger Lars Lerin till tidningen Vi läser.

För boken Naturlära fick han Augustpriset 2014 i kategorin Årets svenska fackbok. Den gavs ut av Albert Bonniers förlag. 2019 gjorde han sin barnboksdebut med boken Trollet är inte hemma.

Lars Lerin lever tillsammans med Junior

Kärleksparet Lars Lerin och Manoel ”Junior” Margues, som vi är vana att se i tv-rutan, träffades på internet 2007. Två år senare flyttade Junior från Brasilien till Sverige och in hos Lars i hans hus i Värmland.

– Det var inte lätt i början. Det blev ju en massiv kulturchock både för Junior och för mig. Men samtidigt fanns det något där, något som inte gick att släppa, säger han till tidningen Vi läser.

Annons

Paret är numera gifta och har flera barn; Rafael, 7, Gabriel, 6 och tvillingdöttrarna Iris och Gerd, 3,5 år gamla. Alla barnen är födda i Brasilien.

Junior jobbar som intendent på museet Sandgrund.

Lars Lerin och hans barn Gabriel och Rafael samt maken Junior
Lars Lerin, maken Manoel "Junior" Marques och sönerna Gabriel och Rafael under premiären av föreställningen Pippi på Cirkus.

Lars och Junior har varit öppna om deras stormiga förhållande.

– Varje morgon och avslutning ingår det att Junior och jag ska ha en dust. Vi sätter det lite på sin spets och det blir lite improvisation. Jag tycker inte om det. Jag vill inte ha någon dramatik i mitt liv, har han tidigare sagt om bråken med maken Junior.

I början av 2021 gick det så pass långt att Lerin skickade in en skiljsmässoansökan till Värmlands tingsrätt. Han hade dock missat att det var en offentlig handling och det rapporterades flitigt om ansökan i tidningarna. Lars Lerin tog tillbaka sin ansökan och bad om ursäkt. Han hade egentligen bara velat sätta press på Junior.

Annons

Lars Lerin om kyssen med Monica Zetterlund

Men trots att Lars Lerin öppet har varit homosexuell har det ändå florerat kärleksrykten om honom och en kvinna, ingen mindre än sångerskan Monica Zetterlund.

Både Lars Lerin och Monica Zetterlund kom båda två från Värmland. I Stjärnorna på slottet berättade Lerin om att de brukar ses och festa tillsammans. Just den kvällen ville Monica Zetterlund förföra Lars Lerin.

– Det var ett speciellt tillfälle som vi var ute i skogen och hon skulle kyssa mig. Men jag sa att jag inte var lagd åt det hållet men det brydde hon sig inte om. Det gick lika bra i alla fall. Sen slutade det ganska illa den kvällen, säger Lerin till Feminas tv-reporter Oskar Brusén.

Lerin förklarade vidare att deras relation inte var någon vidare nära relation.

Lars Lerin och Monica Zetterlund och deras relation

– När vi träffades så hade vi väldigt roligt. Hon hade så mycket humor. Jag beundrade henne jättemycket som artist. Hon var underbar, säger han.

Lerin har tidigare berättat att Zetterlund ville lära sig måla och gick en kurs hos honom.

– Hon var inte kär i mig, det var bara såna idéer man kan få när man dricker och festar, säger Lerin till Expressen 2018.

Annons