Margot Robbie är den hetaste kvinnan inom amerikansk film – och hon vet att använda den makt det ger henne.

Hon har varit mycket aktiv inom Metoo. Och när hon gjorde nya filmen Birds of Prey krävde hon att den skulle vara så våldsam att den blev barnförbjuden. Det tyckte filmbolagsbossarna inte om.

– De ville ha mindre våld, så att filmen skulle få en lägre åldersgräns, och på det sättet få in mer publik. Men jag vägrade. Skulle jag göra den här filmen var det nödvändigt att den skulle vara barnförbjuden, säger hon när vi möts på Ham Yard Hotel i London.

Det där med makten, det har uppmärksammats i media, men är något Margot Robbie inte tycker om. Time Magazine har kallat henne för ”en av världens 100 mest inflytelserika personer”.

– Det känns väldigt konstigt att man säger så om mig, säger hon till Femina.

– Att folk lagt märke till mig beror nog på att jag alltid har gjort det jag själv vill. Jag har aldrig censurerat mig själv. Om jag hade försökt mig på en karriär där jag bara spelade perfekta karaktärer hade jag aldrig kommit så här långt.

En av filmbranchens tyngsta spelare

Ja, kommit långt har hon verkligen gjort och det på kort tid. Det är inte mer än sju år sedan den då 22-åriga australiensiskan fick sitt internationella genombrott mot Leonardo DiCaprio i Wolf of Wall Street. Sedan dess har hon blivit en av filmbranschens tyngsta spelare, med en rad filmsuccéer, ett eget produktionsbolag och två Oscarsnomineringar. Hon har också hunnit gifta sig med Tom Ackerley efter att under flera år ha delat lägenhet i London med honom och ett par kompisar. De träffades på en filminspelning 2012 och om man ska tro Margot var det hon som jagade honom, inte tvärtom (”vi hade varit vänner länge och plötsligt var jag kär”, har hon sagt i en intervju).

Att hon har tyngd bevisas av just nu bioaktuella actionfilmen Birds of Prey, baserad på en serietidning om Harley Quinn, en ung tjej som med ett stort leende bultar skurkar sönder och samman med ett basebollträ. Det är en mycket våldsam film, med rätta barnförbjuden både i Sverige och i USA. Och detta var inte populärt hos produktionsbolaget.

Birds of Prey är gjord av kvinnor

Redan när vi för några år sedan mötte Margot som Harley Quinn i filmen Suicide Squad lade alla märke till hennes stora leende när hon svingade sitt basebollträ mot någon bad guy. Det verkar som hon trivs med det?

– Men jag har alltid kul när jag filmar. Vad jag än gör. Det skiner igenom.

Birds of Prey är regisserad och producerad av kvinnor och har kvinnliga hjältar. Ändå vill Margot inte kalla den feministisk action.

– Det räcker med action. Vi behöver inget mer. Jag bestämde mig för att om jag skulle spela Harley Quinn en gång till skulle det vara i den sorts film som jag själv vill se. Så det här blev en film om ett tjejgäng. Fortsättning? Vem vet.

Margot har alltid varit feminist och hon har varit mycket aktiv i metoo-rörelsen.

– Självfallet visste jag att problemet existerade. Men jag hade helt enkelt inte sett det som ett problem som vi kunde vara arga över. Ingen pratade om det, ingen sa ”nu får det vara nog”. Det sågs inte som ett problem, det sågs som något som bara var en del av livet. Och det var fruktansvärt. Om sexuella trakasserier accepteras som en del av livet kommer det aldrig att kunna åtgärdas.

Det här är Margot Robbie

NAMN: Margot Robbie.

ÅLDER: 29.

BOR: Los Angeles.

FAMILJ: Maken Tom Ackerley.

ROLLER: The Wolf of Wall Street, I Tonya, Suicide Squad, Mary Queen of Scots, Once Upon a Time in Hollywood, Bombshell.

AKTUELL: Som Harley Quinn i Birds of Prey.

KOMMANDE: Barbie, Suicide Squad 2, troligen fler filmer om Harley Quinn.

Av: Gunnar Relin

Foto: TT

Läs mer:

Dubbelgångare? 28 kändisar som är nästan identiskt lika

7 ikoniska kärlekspar på film som hatade varandra i verkligheten

Utvald läsning

Femina