Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Maria Lundqvist: ”Jag och Helena Bergström är inte vänner”

18 sep, 2020 
AvJulia Navrén
FotografTT
Det är 14 år sedan den gyllene trion bestående av Maria Lundqvist, Helena Bergström och regissören Colin Nutley gjorde megasuccé med filmen Heartbreak Hotel. Nu är de tillbaka igen med andra säsongen av Bröllop, begravning och dop. Vi fick en pratstund med Maria Lundqvist, som berättar varför hon älskar att jobba med Colin och Helena.
Annons

Maria Lundqvist är en av Sveriges hårdast arbetande skådespelare, så när coronakrisen slog till i början av året blev konsekvenserna omedelbara. Scenshowen tillsammans med fästmannen Kritoffer Hellström hade spelats inför fullsatta hus runt om i Sverige under ett och ett halvt års tid, och det var bara den sista säsongen kvar på Cirkus i Stockholm, men det fick skjutas upp.

– Tyvärr är det såhär, corona har ju bedövat och fullständigt dragit en mörk filt över hela vårat skapande, framför allt teatern. De har varit helt nedslängda, det har varit jättetungt, säger Maria Lundqvist i en telefonintervju.

Jobbar med Colin Nutley – igen

Nu är hon trots allt som hänt aktuell i andra säsongen av TV4:s succéserie Bröllop, begravning och dop, som spelades in redan förra sommaren. Serien regisseras av Colin Nutley och det är inte första gången Maria jobbar med den hyllade regissören, något hon trivs oerhört bra med.

Annons

– Jag älskar att jobba med Colin, jag tycker att han är fantastisk i det han skapar och det man själv får vara med om när han skapar. Det finns aldrig några skrivna manus när man jobbar med honom, däremot har han en stark idé om vart han vill med sin historia och vad den ska berätta. Det är väldigt ovanligt, jag vet ingen svensk regissör som jobbar så.

Maria och Helena under inspelningen av den första säsongen av Bröllop, begravning och dop.

Seriens rollbesättning utgörs av en ensemble, vilket betyder att vissa skådespelare har mer scener tillsammans än andra. Marias karaktärs historia går väldigt mycket han i hand med den som spelas av Helena Bergström, vilket betyder att de har många scener tillsammans. Det blev ett kärt återseende för de båda skådespelarna, som blivit något av en ikonisk duo efter filmer som bland annat Heartbreak Hotel och Änglagård – tredje gången gillt.

Annons

– Helena och jag älskar ju att jobba ihop, det är en märklig kemi oss emellan som gör att vi både triggar och utmanar varandra men också vågar vila i varandras energier. Jag vet att med Helena kan jag känna tillförsikt till att vi spelar fram situationen där vi båda finns med. Hon utmanar mig också. Hon kan ibland överraska och göra saker som jag inte kunde förvänta mig och jag älskar ju det, hon känner likadant med mig. Det är spännande, vi kan fajtas också och ha diskussioner, och det är också bra i de här konstnärliga och ganska intensiva ögonblicken som film är.

Den ikoniska duon Elisabeth och Gudrun spelades av Maria och Helena, efter det har samarbetet fortsatt, och djupnat.

Maria och Helena har ingen relation privat

Men trots den relation de byggt upp under alla år som kollegor i branschen har det inte spillt över till det privata. Något Maria tror kan vara en fördel när det kommer till jobbet.

Annons

– Grejen är att jag och Helena är inte kompisar privat. När vi ses har vi jättemycket att prata om. Men vi har ganska mycket eget liv vid sidan om, så hon tillhör inte min närmsta vänkrets. Det kan hända att det är omedvetet självvalt, säger Maria.

– Däremot kan jag känna att vårt skådespeleri med varandra har djupnat. Hade vi varit bästa kompisar och delat allt i livet i övrigt hade jag kunnat tänka mig att vi hade kunnat bli för familjära, men vi är inte det. När vi jobbar ihop är det den bästa av världar, fortätter hon.

Maria och Helena träffas sällan mellan de projekt de gör tillsammans, vilket betyder att de har mycket att prata om varje gång det faktiskt händer!

I den nya säsongen utforskar de båda komplicerade känslor när det kommer till relationer och vänskap. Maria spelar Michelle, vars man innan han dog gjorde Helenas rollkaraktär Grace gravid. Hur ska de gå vidare från det sveket, och kan man dela på ett barn? Det är stora frågor som inte har ett enkelt svar.

– Det är verkligen en historia om kärlek och att våga älska och att våga växa tillsammans med de man lever med, säger Maria.

Foto: TT/Linus Hallsenius/TV4/Cmore

Annons