Vi är vana vid att se henne som en självklar primadonna på teaterscenen. I årtionden har Marianne Mörck, 71, underhållit oss i musikaler, teateruppsättningar, i Stjärnorna på slottet och som julvärd i SVT.

Men trots att hon i dag är en av landets mest uppskattade och folkkära skådespelare, kämpar hon fortfarande med ett sviktande självförtroende. I Renées brygga i TV4 berättar hon om hur hon adopterades bort som liten flicka. Adoptivföräldrarna var stränga och uppmuntrade inte hennes passion för musiken och sången – tvärtom.

– Jag skulle ta det jobbet mamma inte fick och bli sjuksköterska. Jag har suttit på Länsstyrelsen, jag har jobbat på Sahlgrenska – jag har gjort allt som mamma har sagt, för det skulle bli en framtid. Sjunga kunde jag göra i köket, säger hon i programmet.

Marianne Mörck berättar om uppväxten i Renées brygga

Marianne Mörck har tidigare berättat att det fanns en kvävande känsla i barndomshemmet. Att vara prydlig och ordentlig var viktigast av allt och Marianne kände aldrig att hon passade in. Men här föddes också en kraft att bryta sig loss och gå sin egen väg. Efter att hon utan lov deltagit i en vokalisttävling blev hon inlåst i hemmet i tre dagar – men lät inte det stoppa henne.

Efter flickskolan började Marianne Mörck städa på hotell för att ha råd med en sångpedagog, berättar hon i Renées brygga. Och mot sina adoptivföräldrars vilja gjorde hon med tiden också karriär inom musiken och teatern. Men än i dag har hon svårt att ta emot beröm och komplimanger för dina bedrifter.

– Mitt liv är ju det jag gör på teatern. Det finns inget liv utanför. Jag har inga bekanta, ingen väninna, jag har ingen soffa hemma utan jag har sängen i vardagsrummet – och jag älskar det. Det låter löjligt, men jag lever inne i teatern. Och då vill jag inte ha tack och applåder och så ska man niga och allt det där.

Detsamma gäller när folk kommer fram till henne på stan och berömmer henne.

– Jag skäms något fruktansvärt och tänker bara: ”Är jag platt i håret där bak? Har jag inte kammat mig?”. Och så kommer det här att jag inte räcker till. Jag känner det hela tiden, att jag inte räcker till.

Marianne Mörck om sin biologiska mamma

Marianne Mörck hade under många år också kontakt med sin biologiska mamma, Astrid. Hon som motvilligt hade lämnat bort sin dotter och sedan kom till barnhemmet för att amma henne två gånger om dagen de första månaderna. Hon som också kämpade för att få tillbaka sin dotter, men då fick veta att det var för sent. För programledaren Renée Nyberg berättar Marianne Mörck att hennes biologiska mamma under alla år hade dåligt samvete över att hon lämnade bort sin dotter.

– Och jag sa: ”Mamma, du är fantastisk. Du har gett mig ett så fantastiskt liv. Sen kom jag till de här knölsvanarna, men jag ska vara glad för det också för ur det växte en kraft att bryta sig ur ”.

Marianne Mörck, John Lundvik, Sarah Dawn Finer och Renée Nyberg i Renées brygga i TV4.

Marianne Mörck tillsammans med John Lundvik, Sarah Dawn Finer och Renée Nyberg i Renées brygga i TV4.

Foto: Jakob Dahlström/TV4

Marianne Mörck var medberoende

Det är inte bara den strikta uppväxten som har satt sina spår. Marianne Mörck har också stött på svårigheter senare i livet. Hon berättar i Renées brygga om hur hon under många år levde med en gravt alkoholiserad man. Hon blev medberoende och försökte hålla uppe fasaden och hjälpa sin partner ur beroendet. I dag lever hon ensam sedan många år – och vill inte ha det på något annat sätt. Om hon ändå skulle leva med någon vet hon precis vilken typ av människa det skulle vara.

– Det här låter inte klokt, men skulle jag leva om mitt liv nu så skulle det nog kanske bli med en homosexuell man. Som kan gilla mig som en kompis. Som kan krama mig, utan att det måste bli någonting hela tiden. Där jag kan känna mig fri, känna mig som en människa. Jag vill bli älskad för den jag är.

Renées brygga med gästerna Marianne Mörck, Sarah Dawn Finer och John Lundvik sänds onsdagen den 3 februari klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play.

Läs mer:
Sarah Dawn Finer bryter tystnaden om diagnosen: ”Sorgligt att det tog tid”
Renée Nyberg allvarligt sjuk i corona – efter Adam Alsings bortgång
Så mycket tjänar de kvinnliga tv-profilerna – här är hela listan

Mest läst