Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sarah Dawn Finer öppnar upp om adhd-diagnosen

03 feb, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Sarah Dawn Finer öppnar upp om adhd-diagnosen
Under första halvan av livet kände Sarah Dawn Finer sig väldigt osäker. Nu berättar hon om adhd-diagnosen som gett henne så många svar.
Annons
Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"Brand logo
Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"

Som ung kände artisten Sarah Dawn Finer att människor kring henne var obekväma med hennes personlighet, något hon idag känner ligger till grund för en stor osäkerhet i henne. Att hon inte riktigt vågat vara sig själv i alla lägen, och att hon i mångt och mycket varit ledsen.

När Sarah Dawn Finer var nybliven mamma till lilla dottern Annie Grace var livet trots nya babyn inte på topp. Hon var mest ledsen hela tiden och dagarna präglades av gråt, och resan tillbaka till livet var lång.

– Som barn var jag själv inte ledsen, och jag ville inte föra över min sorg på henne. Och den resan att lappa ihop mig själv...var, jag vaknade upp och bara ”jag får inte ihop det”, berättar hon nu i programmet TV4-programmet Renées brygga.

Sarah Dawn Finer om vändningen

Under den perioden berättar Sarah Dawn Finers vännina om sin adhd-diagnos, vilket tände ett ljus hos Sarah Dawn Finer – som kände igen sig i nästan allt som väninnan berättade.

Annons

– Vi sitter och pratar och jag hör bara mig själv. Fast i en lite klokare version, i en lite äldre version, säger Sarah Dawn Finer om samtalet med sin vän som då nyligen fått sin diagnos.

Dawn Finer trodde hon visste var adhd var

Innan var adhd för Sarah Dawn Finer kopplat till en viss hyperaktivitet och att inte kunna sitta still. Vilken väninnan skrev under på, samtidigt som hon förklarade att det också sitter i hjärnan.

– Jag är en klok människa med en terapeut till mamma. Jag trodde jag visste vad adhd var. Så precis efteråt gick jag ut på nätet och fick remiss och fick en utredning och, ja, ingen är förvånad. Mycket riktigt hade jag adhd.

Diagnosen innebar även en stor sorg

Plötsligt fick Sarah Dawn Finer en stor förståelse för sig själv, och svar även om hon fortfarande längtar efter ett lugn.

– Lika skönt som det var att kunna förstå sig själv för första gången – lika sorgligt var det att det tagit sådan lång tid. Att jag inte hittat, eller att jag inte fått någon hjälp, säger Sarah Dawn Finer i programmet samtidigt som tårarna börjar rinna. Hon fortsätter:

Annons

– Det är ingen sjukdom, de flesta människor i världen lever med det här utan att de blir diagnostiserade, man klarar sig alldeles ypperligt. Men om man inte mår bra, så är det inte lätt. För jag är orimligt kapabel – när jag är kapabel. Men jag är hopplös – när jag är svag.

Väntar sitt andra barn

Just nu är Sarah Dawn Finer aktuell med nya skivan Songs for comfort, där hon sjunger egna versioner av låtar som ger henne tröst. Och hon är jurymedlem i TV4:s Talang, och väntar sitt andra barn.

– Jag önskar mig att min bebis kommer ut om några månader och är frisk och att jag klarar mig igenom den här pandemin hela vägen tills dess, förklarade Sarah Dawn Finer i Efter fem samtidigt som hon avslöjade graviditeten nu i december.

Foto: TT

Annons