marie göranzon

Michaela Hasanovic/EXP/TT
Marie Göranzon - över 50 år som skådespelare
1:05

Efter reklamen: Marie Göranzon - över 50 år som skådespelare

(1:05)

Slå på ljud

Dramaten-stjärnorna Marie Göranzon, 79, och Jan Malmsjö, 89, gifte sig 1974. Han hade redan två äktenskap i ryggen och fyra barn. Hon hade en ex-man och ett barn. Vid det laget hade Jan och Marie även fått sonen Jonas Malmsjö, 50, ihop.

I en ny intervju med Dagens Nyheter öppnar Marie Göranzon nu upp om vad hon önskar att den nya familjen hade gjort annorlunda från start.

Marie Göranzon har skött hemmet

marie göranzon

Marie Göranzon har en gedigen teaterkarriär i ryggen, precis som maken Jan Malmsjö.

– Vi har jobbat mycket båda två, säger Marie och syftar på sig själv och maken Jan.

– Hushållsarbetet har legat på mig: mat, tvätt, städ, föräldramöten, läxläsning, allt gjorde jag och mina jämnåriga vänner, för den delen. Jag har ju kämpat för att det ska bli mer jämställt men personligen misslyckats totalt med det, säger Marie Göranzon till DN.

Marie menar att arbetsfördelningen där hemma, med dagens mått, har varit omodern. Om varför så mycket av hemarbetet fallit på henne, trots att hon liksom maken har gjort en imponerande karriär samtidigt som de hållit ihop familjen, har Marie en teori.

– Jag hade väl höga krav också, ville att allt skulle vara perfekt så att ingen skulle kunna klandra mig för att mina barn inte var rena och snygga, reflekterar hon.

Marie Göranzon om att åldras: “Känns som att jag har 30 år kvar”

Jan Malmsjö flirtar gärna med andra

jan malmsjö och marie göranzon

Jan Malmsjö och Marie Göranzon på röda mattan 2018.

Marie och Jan träffades när de spelade mot varandra i Pojken i sängen på Scalateatern 1969, och har fortsatt att spela mot varandra i ett tjugotal uppsättningar sedan dess. I början av relationen blev Marie varnad av andra för Jan som många ansåg vara en kvinnokarl. I en intervju med Amelia berättar Marie:

– När vi blev kära, blev jag varnad för att han var en välkänd häradsbetäckare och en evig flörtis. Och flörtis det är han väl fortfarande, när han orkar.

Hon fortsätter:

– Det har lyst upp hans tillvaro, men jag har ibland blivit jävligt förbannad. Janne älskar kvinnor, alla kvinnor, alla åldrar. Jag kan se hur det tänds en liten lampa av glädje i ögonen. Vad tror han, kan jag ibland tänka, tror han fortfarande att alla vill ha honom?

Jan Malmsjö, 89, hoppar av föreställning – strax före premiären

Åldersskillnad och svikande hälsa

Paret bor på Östermalm, ett stenkast från Dramaten där de en gång i tiden fick lov att dela på den största logen.

Marie är just nu aktuell i Fröken Julie på Dramatens Lilla scen, medan Jan sedan 2020 valt att sluta vid teatern av hälsoskäl.

– Janne var ju aktiv till 87-88 års ålder, men så plötsligt dök ett annat liv upp som vi inte var riktigt beredda på. Det är svårt att förstå att mycket av det man kan och förmår en dag bara ska tas ifrån en. Jag är elva år yngre än Janne, berättar Marie i DN.

Källa: Dagens Nyheter, Amelia

Foto: TT

Mest läst