Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

81-åriga Martha Stewart får historiska omslaget – här är hennes 3 skönhetstips

17 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografEvan Agostini
Martha Stewart bevisar att ”åldern bara är en siffra” när hon blir historisk, som äldsta person någonsin att pryda omslaget av Sports Illustrated.
Den 81-åriga livsstilsgurun berättar nu om vikten av att utmana skönhetsnormer – och ger även sina tre bästa skönhetstips!
Annons
Sveriges 10 kändaste powerkvinnor över 80 – så ser de ut idagBrand logo
Sveriges 10 kändaste powerkvinnor över 80 – så ser de ut idag

Martha Stewart är den amerikanska tv-profilen som byggt sitt enormt framgångsrika imperium på att lära ut smarta bak-, mat- och städknep och sälja hushållsartiklar som förenklar vardagen.

Den i dag 81-åriga Martha ”drottning av husmorsknep” Stewart kunde nyligen avslöja att hon kommer pryda det notoriskt eftertraktade omslaget på det amerikanska magasinet Sports Illustrated Swimsuit i år – och bli historisk!

– Jag kommer att vara den äldsta personen någonsin på omslaget av Sports Illustrated, konstaterar hon i en intervju med nyhetssajten Parade.

81-åriga Martha Stewart får eftertraktade omslaget

En New York Times-journalist skriver att Martha Stewart, likt författaren Joan Didion en gång sa, blivit känd ”inte som superwoman, utan everywoman.” Det vill säga en jordnära och (relativt) uppnåelig förebild, precis som alla andra.

Annons

I en intervju med tidningen berättar Stewart att det var befriande att byta ut den käcka persona som hon alltid varit offentligt, mot en mer sensuell och cool version av sig själv.

– Det tog en del fåfänga, och en del självförtroende att tacka ja. Men jag tänkte ”jag känner mig pigg och stark både fysiskt och psykiskt nog att göra en sådan här grej, så det är bara att köra”, säger hon.

I tidningen återfinns tio somriga (och flirtiga) bilder på den dubbade ”drottningen av husmorsknep” i baddräkt. Plåtningen ägde rum i Dominikanska republiken, och erbjuder vackra tropiska miljöer och turkost vatten i bakgrunden.

Martha Stewart, som vi är vana att se henne, år 1991.
Martha Stewart, som vi är vana att se henne, år 1991.

I en intervju med tidningen People utvecklar Martha varför hon tycker det är relevant att tacka ja till ett sådant här uppdrag efter 80:

Annons

– Det är viktigt att utmana sig själv och normerna, oavsett om det är en ytlig utmaning eller en själslig utmaning. Att kunna stå upp och göra det här – är i min mening – så roligt! Jag har åstadkommit något, säger hon.

Bakom kameralinsen stod fotografen Ruven Afanador, som Martha jobbade med mycket på 90-talet när hon själv startade livsstilsmagasinet Living Magazine. Att Ruven var där var givetvis en bidragande faktor till att hon kände sig trygg och självsäker under plåtningen berättar hon.

The spread was shot by photographer Ruven Afanador, who also took photos of the businesswoman and TV personality in the 1990s for her magazine. That history helped her feel comfortable working with the "magnificent" photographer again on this project.

Martha Stewarts 3 bästa skönhetstips

Enligt tidningen Insider har den 81-åriga livsstilsprofilen avslöjat sina tre bästa knep för att hålla sig pigg och fräsch.

Annons

1. Mindre alkohol = slätare hy

I ett inlägg på Instagram låter hon meddela att hon regelbundet tar ”en vit månad” för att detoxa huden. Det funkar för henne och hon gör det åtminstone en gång om året.

Effekten på huden är förstås individuell, men det finns forskning som tyder på att alkohol kan orsaka inflammation och svullnad. Att konsumera mindre alkohol kan möjligtvis hjälpa till att förbättra hudens egen återfuktning.

2. Rolig rörelse!

Alla måste vi träna, och ju äldre vi blir, desto viktigare är det för att bland annat förebygga skador. Martha Stewart är ett fan av pilates, men berättar även för hälsomagasinet Well and Good att hon försöker att ha en kreativ inställning till träning och vardagsmotion, så som trädgårdsarbete, städning eller upptäcksfärder med familjen. Träning ska vara roligt!

3. Lär dig något nytt varje dag

Stewart prioriterar sin mentala hälsa över den fysiska. Hon berättar att hon löser korsord nästan dagligen, och försöker lära sig nya färdigheter, för att hålla hjärnan alert.

Annons

– När man blir äldre, och vi blir äldre för varje sekund efter att vi har fötts, så tänker jag att det är otroligt viktigt att man lär sig något nytt varje dag. Var nyfiken och försök vidga dina vyer och kunskapsområden: så du kan ha rika konversationer, föra vidare kunskap eller hjälpa dina barnbarn att växa, sa Martha till Prevention förra året.

Det finns faktiskt forskning som styrker att man kan ”sakta ner” hjärnans åldrande på det här sättet. Genom att lära sig nya saker, läsa eller spela spel, så som frågespel eller memory.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons