Neil Dudgeon i Morden i Midsomer.
10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen
1:05

Efter reklamen: 10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

(1:05)

Slå på ljud

Det må vara en brittisk serie – men Morden i Midsomer har blivit synonymt med svensk sommar. I många år har svenskarna under sommarmånaderna följt det lilla samhället på engelska landsbygden, som verkar drabbas av brott och mord långt över snittet.

Kommissarie Tom Barnaby spelades i 13 år av skådespelaren John Nettles, men efter 81 avsnitt valde han att lämna den klassiska rollen. Han ersattes då av Neil Dudgeon, som spelade Toms kusin John Barnaby. John tog över ansvaret som kommissarie i serien, och de senaste tio åren är det han som har huvudrollen i Morden i Midsomer.

Allt för Sverige tillbaka – de tävlar i programmet

Att tv-serien är älskad i Sverige råder det inga tvivel om. I julas sändes dokumentären Morden i Midsomer: 25 år av tv-historia i SVT, där man fick se hus historien utvecklats under ett kvarts sekel. Programmet gästades också bland annat av just John Nettles.

John Nettles och Jason Hughes i Midsomer murders.

John Nettles and Jason Hughes var länge radarparet i Morden i Midsomer.

Foto: Bob Barclay/REX

SVT förstår också hur omtyckt programmet är. Året innan sparade de det sista avsnittet av serien till julledigheten som en slags julspecial.

Då har Morden i Midsomer premiär

Nu ger SVT besked om när Morden i Midsomer kommer tillbaka till tv-tablån, och alla kan vara lugna – i vanlig ordning kommer programmet att sändas direkt efter Allsång på Skansen på tisdagar 21.00 på SVT. Den 27 juni sänds det första avsnittet, och sammanlagt blir det fyra nya avsnitt av serien i sommar. De fyra avsnitten är dock 120 minuter långa, så det blir långa tv-kvällar hemma i soffan!

Neil Dudgeon i Morden i Midsomer.

Neil Dudgeon spelar John Barnaby, kusin till Tom Barnaby.

Foto: ITV/REX/SHUTTERSTOCK
Mest läst