Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mathilda Hofling blir lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1

01 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografMattias Ahlm/Sveriges Radio
Mathilda Hofling.
Varje år får en okänd person hålla ett eget sommarprat i Sommar i P1, tillsammans med de kända artisterna, näringslivsprofilerna och idrottarna.
I år är det 35-åriga Mathilda Hofling som får hålla ett sommarprat, och berätta om hur hon utsattes för grooming som tonåring.
– Det som hänt mig är mycket vanligare än många tror och jag önskar att alla vågar orka lyssna på min berättelse, säger Mathilda Hofling till SR.
Annons
Här är alla vintervärdar i P1 2020/2021Brand logo
Här är alla vintervärdar i P1 2020/2021

Efter midsommar är det dags för Sommar i P1 igen, och precis som de senaste åren så kommer en okänd privatperson få hålla ett eget sommarprat.

I år är det Mathilda Hofling, 35 år från Västerås, som ska hålla ett eget sommarprat och vara Lyssnarnas sommarvärd.

För Sveriges Radio berättar Mathilda Hofling att hennes sommarprogram ska handla om den grooming hon utsattes för som ung, som påverkade henne under hela tonåren.

Mathilda växte upp i en vanlig familj med föräldrar och äldre syskon. Hon trivdes i skolan och tyckte om att idrotta på fritiden. Men vid 13 års ålder blir Mathilda lurad att ställa upp på nakenbilder och skicka dem till en okänd person på nätet – som sedan hotar att skicka vidare bilderna till hennes familj och vänner om hon inte gör som förövaren säger.

Annons

Mathilda Hofling berättar om grooming i sommarpratet

Under de följande åren blir tonåriga Mathilda allt mer nedbruten av sin förövare. Händelserna har präglat resten av hennes liv, och nu vill hon berätta för att hjälpa andra.

– Det som hänt mig är mycket vanligare än många tror och jag önskar att alla vågar orka lyssna på min berättelse. För det jag har att säga har jag inte kunnat prata om förrän nu – hur jag som barn groomades in i ett nätverk som manipulerade och skrämde mig till tystnad och där vuxna män gjorde mitt tonårsliv till ett helvete, säger Mathilda Hofling.

Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1, hyllar Mathildas mod för att hon vill berätta vad hon har varit med om.

– Det krävs ett stort mod att våga berätta något som är så skambelagt. Mathildas erfarenheter är tyvärr långt ifrån unika. Att lyssnarna valt just hennes berättelse ser jag som ett led i att lägga skulden där den hör hemma, säger Sommar i P1:s programchef Bibi Rödöö.

Annons