Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Maxida Märak om dottern och starka kampen

01 jul, 2021 
AvMalin Ny
maxida märak så mycket bättre 2021
Hon är rappare, aktivist, mamma och inom kort aktuell som en av årets deltagare i Så mycket bättre. Nu berättar Maxida Märak om dottern och den starka kampen.
Annons
Lilla Hjärtats fostermamma Melinda Jacobs visar upp fotoväggenBrand logo
Lilla Hjärtats fostermamma Melinda Jacobs visar upp fotoväggen

De flesta känner nog igen henne från dokumentärserien Sápmi sisters som gick i SVT 2015 och följde henne och hennes syskon Timimie (som då hette Mimie). Hon har även släppt hiphopskivor, böckeroch skådespelat i serien Midnattsol och filmen Glada hälsningar från Missångerträsk. Inom kort är hon dessutom högaktuell som en av deltagarna i Så mycket bättre 2021.

Maxida Märak aktuell i Så mycket bättre 2021

Maxida har gjort sig känd som aktivist för sitt folk, samernas, rättigheter. Bland annat har hon varit en frontfigur i kampen mot det planerade gruvbygget i Jokkmokk, som skulle förstöra stora renbetesmarker. En kamp som har varit tuff att leva med i ett litet samhälle och hemstaden Jokkmokk.

– Glesbygdsmentaliteten är tuff, du måste klara av att smälta in, sätta dina personliga åsikter åt sidan. Och sådan är inte jag. Kvinnovåld, rasism, våldtäkter – jag fixar inte att gå på fest när jag vet att en av dem som kommer har våldtagit en av de andra gästerna. Då stannar jag hellre hemma, och då blir det ensamt, har hon tidigare sagt i en intervju med Mama.

Annons

– Att inte ens de som håller med dig vågar säga det, det är kämpigt. Mina politiska aktioner gjorde mig ensam, eftersom det blev farligt att vara min vän.

Maxida Märak om dottern NikeSunna

Maxida Märak har även talat ut om sin stora kärlek till dottern NikeSunna. I egenförfattade boken Brev till min dotter beskriver hon de starka känslorna föräldraskapet kan ge:

”När du kom blev jag plötsligt sårbar men samtidigt fullkomligt livsfarlig”.

– Att få barn öppnade verkligen en dörr för mig, det var en push framåt. Jag fick ett sådant fokus, en ”I can do it all”-känsla, har hon sagt till Mama.

– När jag var gravid varnade alla mig för hur jobbigt det skulle bli, men jag tyckte att hela första året var amazing. Jag sov, jag kunde ta med henne när jag tränade… Det var verkligen en rosa babybubbla. Och det har bara fortsatt, jag och NikeSunna är verkligen ett oslagbart team.

Flyttade tillbaka till Jokkmokk

Maxida har pendlat mellan Jokkmokk och Stockholm sedan barnsben och när hon separerade från NikeSunnas pappa flyttade hon tillbaka till huvudstaden. Under några år reste hon mer än 100 mil för att hämta och lämna NikeSunne hos hennes pappa.

Annons

– Han är renskötare, så ingen av oss lever något vanligt liv. Nu har jag suttit i studio i Stockholm dygnet runt i två veckor, då löser han det. När han drar till fjälls så löser jag det. Om vi skulle sitta instängda på kontor så skulle det nog vara svårare att pussla, har hon sagt i en intervju med Fönstret.

Nyligen flyttade Maxida Märak tillbaka till Jokkmokk för att NikeSunna skulle kunna börja samisk skola. Hon köpte en villa av sin kusin, ett hus på 215 kvadrat med en tomt som är så stor att det finns plats för hage till de renar hon ibland tar hem för att tämja, tillsammans med dottern.

– Det är lyx att kunna ha dem utanför dörren. Det är lite speciellt att hantera dem, det krävs handlag och tålamod. En del sparkas mer än andra, har hon sagt till Fönstret.

Foto: TT

Annons