Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Olga Persson inför Sommar i P1: ”Många tror att jämställdhet handlar om att dela på notan”

29 jun, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
olga persson i intervju inför sommar i p1.
I slutet på juli ska kvinnorättskämpen Olga Persson debutera som sommarpratare i Sommar i P1. För Femina berättar hon om chocken efter förfrågan, om kampen som fortsätter och männen som måste ta ansvar.
Annons
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021Brand logo
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021

Den 26 juli är det dags för Olga Perssons första sommarprat i Sommar i P1, och för er som inte vet så är Olga Persson förbundsordförande för Unizon som samlar samman kvinnojourer och tjejjourer runt om i Sverige. Olga Persson är kvinnorättsaktivisten tillika statsvetaren som ägnat mer än 20 år av sitt liv åt att jobba inom kvinnorörelsen för ett jämställt samhälle fritt från våld. Och Olga Persson dyker mer än ofta upp i debatten om våld mot kvinnor.

Olga Persson om sitt sommarprat: ”Det är historiskt!”

Inför hennes sommarprat fick Baaam sig ett snack med kvinnorättskämpen, och Olga Persson tycker att hennes plats bland alla sommarpratare är snudd på legendarisk.

– Men det känns ju historiskt att kvinnojoursrörelsen, den kvinnorörelsen som rört sig i det nästan underjordiska, får tala i Sommar i P1. Jag tror att det är första gången någon får tala för just kvinnojoursrörelsen, och det känns otroligt viktigt!, säger en hedrad Olga Persson till Femina och fortsätter berätta om när hon fick samtalet från Bibi Rödöö, programchef på Sommar i P1:

Annons

– Jag trodde inte att det var sant först. Jag är alltid misstänksam när det ringer från dolt nummer, eftersom det kan vara arga och hotfulla män som ringer. Män som kanske inte håller med om något vi sagt, så jag brukar ju vara lite på hugget. Men så var det Bibi!

Olga Persson: Vill inge hopp och mod

Vidare berättar Olga Persson att hon fick förfrågan i april månad och att det tog ett tag innan det sjönk in, hon fortsätter berätta:

Sommar i P1 har ju en unik genomslagskraft... Och jag tror att mitt prat kommer inge hopp och mod till dem som vill arbeta för att kvinnor och flickor ska få LEVA och ÖVERLEVA. Alltså att de ska få leva sina liv som man själv önskar och vill. Men även också skapa en förståelse för hur det är att vara kvinna i den här världen vi lever i. Med våld och hot.

– Men också hur det är att arbeta ihop i en stor rörelse, och kraften i det. Jag hoppas på både skratt och tårar.

Annons

Olga Persson om arbetet med Unizon under pandemin

Olga Persson är som redan nämnt förbundsordförande på Unizon, som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer i hela landet. Under pandemin ökade trycket hos kvinnojourerna då fler kvinnor sökte stöd, säger Olga Persson. Under 2020 hade förbundets jourer totalt 138 500 stödkontakter, rapporterar SVT. Vilket är en ökning från år 2019, då låg det på 121 600.

– Dag ett när pandemin slog till i Sverige, när alla insåg att det är en pandemi som är här för att stanna, som skulle innebära karantän och restriktioner. Då ställde vi om hela vår verksamhet. Vi såg till att jourerna, i den mån det var möjligt, hade öppet mer. När andra backade öppnade vi upp.

– Vi vet att det är kvinnor och barn som är riskgruppen i en nationell krissituation, och vi ville se till att sätta det på den politiska agendan direkt.

– Att isoleras med en våldsutövare vet vi sedan innan är direkt livsfarligt.

Annons

Olga Persson: Det går framåt

Olga Persson gör klart att under sina drygt tio år på Unizon, och sina 20 år i kampen för kvinnors rätt känner av en skillnad.

– Ja, definitivt. Den stora skillnaden är att vi nu har en politik på området, som också är en av den mest progressiva i världen. Den politik vi har, och alla målsättningar och alla vackra ord... har inte kommit till av sig själva. Utan det är ju kvinnor som har gått samman och tagit sig dom rättigheterna. Och nu ska vi se till att det implementeras. Alla kvinnor SKA ha samma tillgång till rätt och skydd. Ska få ta plats i den offentliga debatten och sitta vid de beslutsfattande borden.

– Vi ska sitta med där besluten fattas och där resurserna fördelas.

”Män i maktpositioner förlorar inget på att prioritera jämställdhet”

Olga Persson hoppas på att hennes sommarprat även ska nå ut till män, hon slår fast att männen måste vara med i arbetet mot en mer jämställd värld.

Annons

– Vi måste visa att män i maktpositioner inte förlorar något på att se detta som en prioriterad fråga. Att kvinnor ska få fortsätta leva är ju inget dåligt för någon. Många tror ju att jämställdhet handlar om att dela på en nota på krogen, och inte att kvinnor ska få överleva.

– Haha, å andra sidan gick ju den processen ganska fort, att dela på notan i jämställdhetens namn är självklart för många. Men att sluta ge kvinnor lägre lön och kolla på porr går inte lika snabbt...

”Förstod redan som liten att det var speciellt att vara tjej”

Att Olga Persson dedikerat mer än två decennium åt att jobba inom kvinnorörelsen var för henne en självklarhet.

– Det var oundvikligt. Jag brukar fråga mig själv hur folk inte kan arbeta med det här. Redan på förskolan och i skolan förstod jag att det var något speciellt med att vara tjej, säger hon.

Olga persson på en bänk.
Olga Persson berättar även att hon kommer tala om sin inre kulturman, Bob Dylan. Och hur hon använder honom som en inre motivation when life is hard.
Annons