0:56

Efter reklamen: Spana in Strömstedts lantställe på Dalarö

(0:56)

Berts Dagbok, Rena Rama Rolf, Reine & Mimmi i fjällen, Gåsmamman, Mulliga vitaminer, Hotelliggaren, Let's Dance, Gäster med gester, Så ska det låta, Sing Along... Listan kan göras lång – och än längre. Kort sagt: Mi Ridell har ett, minst sagt, imponerande cv.

Mi föddes den 3 juni 1968 i Karlskrona, som barn var hennes största önskan att bli operasångerska. Direkt efter humanistisk linje på gymnasiet, blev hon antagen vid Nordiskt Musik Konservatorium. Efter ett år gick hon även Kulturamas skådespelarlinje parallellt med NMK och uppträdde på olika scener runt om i landet. Med ödet ville annorlunda. Istället blev det skådespeleriet – och humorn. Det stora genombrottet kom 1992, för 30 år sedan, i revyn Mulliga Vitaminer. Sedan dess har Mi Ridell gjort mängder av produktioner, både på teaterscenen, på tv och på vita duken. Hon har synts löpande i alla år.

Mi Ridell 1997.

Eric Roxfelt/TT

Bytte karriär under pandemin

Men så kom pandemin. Och allt förändrades. Underhållningsbranschen stängdes ner. Teaterscenerna tömdes på såväl ensemble som publik. Mi Ridell flyttade, tillfälligt, till sommarhuset i Köpingsvik på Öland. Det var där, på Öland, som hon bestämde sig för att ta ett nytt jobb. Mi började, mitt i pandemin, att tillfälligt arbeta som vårdbiträde på ett demensboende.

– Det är något av det mest värdefulla jag gjort. Jag ville bidra och lärde mig oerhört mycket. Vi jobbade med mask och visir. Det var som att göra värnplikten, har hon berättat för Expressen.

Mi Ridell med sonen Max 2002.

Catarina Lundgren Åström/TT

I många år har också Mi Ridell arbetat som föreläsare och expert inom kroppsspråk. Hon har också skrivit en bok om det hela. År 2016 släppte hon, tillsammans med Lucas Bruhn, Kroppsspråk ljuger aldrig: konsten att tala kroppsspråk. En praktisk handbok som lär läsaren både förmågan att själv uttrycka sig, som att kunna tolka och lyssna in andra. Lucas Bruhn skriver under pseudonym men har i 25 år arbetat med särskilda spaningsmetoder, nationellt och internationellt för svensk polis och säkerhetstjänst. Under pandemin blev det tillfälle att hålla massor av sådana föreläsningar, om kroppsspråk – över video.

– Som skådespelerska är jag ju van vid att använda kroppen för att uttrycka det jag vill säga. Och det är saker som man kan tänka på och som påverkar välmåendet väldigt mycket även i vardagen, har Mi berättat.

Malin Ewerlöfs otroliga kärlekshistoria – så mötte hon nya mannen

Hon fortsätter:

– Även om vi lever i en modern tid med teknik och ett snabbt tempo är våra hjärnor fortfarande de samma som de har varit under väldigt lång tid. Vi påverkas av ganska enkla saker. Om man är deprimerad sätter det sig i kroppen, man kanske drar upp axlarna, sitter lite framåthukad och hänger med huvudet.

Mi Ridell dansar i TV4, året är 2008.

Karin Törnblom/TT

Kroppsspråket kan faktiskt påverka ens humör, menar Mi.

– Den rörelsen är något hjärnan känner igen från när man inte mår riktigt bra. Det råkar också vara samma ställning kroppen intar när man tittar i sin telefon eller padda, axlarna åker fram, huvudet ner och man skärmar av sig från omvärlden. Även när man fryser åker axlarna upp, man spänner sig och mungiporna halkar ner. När kroppen ser ut så, tror hjärnan att man är deprimerad. Om man istället drar tillbaka axlarna, rätar på ryggen, lyfter blicken och ler mot världen tror hjärnan att man är glad och mår bra. På så sätt kan man faktiskt välja sitt humör. Det fungerar faktiskt, berättar hon.

Mi Ridells son

34 år gammal blev Mi Ridell mamma. Sonen Max är i dag 20 år gammal. 2003, då sonen var ett år gammal, mötte Mi kärleken i finansmannen Peter Andersson. Paret gifte sig hemlighet under sommaren 2004. Gästerna trodde de skulle på grillfest i parets trädgård. Men så plötsligt dök Mi och Peter upp – i bröllopskläder. Sångerskan Carola hedrade brudparet med att sjunga När löven faller. Mi och Peter gick dock skilda vägar 2007. De återförenades senare men för två år sedan gick de isär igen. Det var Mi som valde att avsluta relationen och lämna.

Mi Ridell i vimlet, 2022.

Hans Shimoda/TT

Mi Ridells karriär som expert på kroppsspråk blomstrar. Men skådespeleriet har hon inte övergett. Hon vill gärna göra fler roller.

– Jag har ju gjort många roliga och ytliga karaktärer. Om jag får önska tar jag gärna en seriös roll, liknande den jag hade i Gåsmamman, säger hon till Expressen.