Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Michelle Obamas möte med Melania – trots ilskan mot Trump

17 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det bar emot för Michelle Obama att lämna över Vita huset till familjen Trump, efter att Donald Trump spridit lögner om maken Barack – men hon gjorde det så smidigt hon kunde, för demokratins skull.
Nu berättar den tidigare första damen om tiden efter förra valet, och uppmanar samtidigt alla att respektera demokratin på samma sätt den här gången.
”Jag visste att, för landets skull, så behövde jag hitta styrkan och mognaden för att sätta min ilska åt sidan”, skriver hon på Instagram.
Annons
5 First Ladys vi minnsBrand logo
5 First Ladys vi minns

Den här tiden för fyra år sedan, november 2016, var Donald Trump nyvald president, och familjen Obama visste att det var han och hans familj som skulle ta över Vita huset efter dem.

Nu berättar Michelle Obama om den tiden, och ger sin sida av hur det var att lämna över makten till Donald Trump, och hur hon inspirerades av den tidigare republikanska presidenten, George W Bush och hans fru Laura Bush.

”Jag var sårad och besviken – men rösterna var räknade och Donald Trump hade vunnit. Det amerikanska folket hade talat. Och en av de största ansvarsområdena för ett presidentskap är att lyssna på dem när de gör det. Så min man och jag instruerade våra anställda att göra vad George och Laura Bush hade gjort för oss: att driva en respektfull och sömlös maktövergång – en av grundpelarna i amerikansk demokrati. Vi bjöd in folk från den nyvalda presidentens team till våra kontor och förberedde detaljerade dokument åt dem, erbjöd dem vad vi hade lärt oss de senaste åtta åren”, skriver Michelle Obama på Instagram.

Annons

Michelle Obama bjöd in Melania Trump till Vita huset

Becoming-författaren konstaterar att det var svårt för henne att bemöta Trump med respekt, när han inte hade gjort detsamma mot hennes familj under presidentvalskampanjen. Trots det mötte hon med Melania Trump för att hon skulle få en enkel övergång till ett liv i Vita huset.

”Jag måste vara ärlig och säga att inget av det var enkelt för mig. Donald Trump hade spridit rasistiska lögner om min make som försatt min familj i fara. Det var inte något jag var beredd att förlåta. Men jag visste att, för landets skull, så behövde jag hitta styrkan och mognaden för att sätta min ilska åt sidan. Så jag välkomnade Melania Trump till Vita huset och berättade för henne om mina erfarenheter, och svarade på alla frågor hon hade – från den förhöjda uppmärksamheten som kommer med att vara första dam, till hur det är att uppfostra barn i Vita huset. Jag visste i mitt hjärta att det var det rätta att göra – för vår demokrati är är så mycket större än någons ego”, skriver Michelle Obama på Instagram.

Annons

Hon avslutar med att uppmana alla till att se till att det blir en lika smidig övergång den här gången – och riktar en känga mot de som tror och sprider konspirationsteorier om valfusk. Donald Trump har ju själv inte erkänt sig besegrad i valet av Joe Biden än.

”Att spela med i de här grundlösa konspirationsteorierna – oavsett om det är för personlig eller politisk vinning – är att riskera landets hälsa och säkerhet. Det här är inget spel”, skriver Michelle Obama.

Läs mer:

Annons