Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Nanne Grönvall om stökiga uppväxten och våldsamma bråken i hemmet

23 mar, 2021 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Nanne Grönvall om stökiga uppväxten och våldsamma bråken i hemmet
I den digitala föreläsningen Du är inte ensam berättar artisten Nanne Grönvall om sin stökiga uppväxt, som kantades av många och våldsamma bråk i hemmet.
Annons
10 tidiga varningstecken på en våldsam relationBrand logo
10 tidiga varningstecken på en våldsam relation

I sitt sommarprat 2011 berättade Nanne Grönvall för första gången om sin tuffa uppväxt. Hennes föräldrar, som fick henne när de var 16 respektive 18 år, separerade när hon var 1,5 år. Under åren som följde träffade hennes mamma flera olika män som var våldsamma mot henne, något Nanne nu berättar om i en digital föreläsning med titeln Du är inte ensam.

– Under hela min uppväxt var det flera män som var våldsamma som min mamma hade olika relationer med under olika perioder. Det pågick från det att jag var runt fem år ända upp i vuxen ålder. De flesta av männen var världens snällaste när de var nyktra, men blev väldigt aggressiva när de drack, säger Nanne till Aftonbladet.

I Du är inte ensam vill Nanne Grönvall sätta fokus på våld i hemmet, som ökat i och med pandemin.

Annons

Nanne Grönvall: ”När det var bråk hemma kunde det pågå hela nätterna”

Hon beskriver sig själv som sprallig och glad i skolan, men det var bara en fasad som hon uppehöll när hon egentligen kände en stor oro för de hon älskade.

– När det var bråk hemma kunde det pågå hela nätterna. Ibland kom polisen för att hämta personerna som var våldsamma, men de blev ofta släppta samma natt och då kom de tillbaka och sparkade på dörren, skrek och hotade och krävde att bli insläppta. Det påverkade naturligtvis skolgången med sömnbrist, mardrömmar, rädsla och väldiga koncentrationssvårigheter i skolan.

Att ringa och be om hjälp när det blev som värst var svårt, eftersom att den våldsamma var så kontrollerade, och hon hoppades alltid på att grannar skulle reagera och ringa polisen.

Problemen fortsatte när Nanne Grönvall flyttat hemifrån

Och problemen fortsatte även när Nanne flyttat hemifrån. Ibland kunde hennes mamma ringa på nätterna och ropa efter hjälp.

Annons

– Då fick jag yrvaken kasta mig i bilen och åka dit för att försöka ta mig in och rädda henne eller sära på några som var i slagsmål. Det kunde vara flera män som rök ihop så att möblerna flög. Det hände även att vapen som knivar användes. Ibland tog det tid innan poliserna kom och då fanns det inte marginaler att stå i farstun och vänta.

Efter att Nanne själv fick professionell hjälp med sina medberoendemönster kunde hon också ställa krav på sin mamma.

– Hon var en otroligt älskvärd person, säger Nanne Grönvall om sin mamma.

Annons