Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Nina Gunke: Så lever jag med Alzheimer-diagnosen

21 dec, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Nina Gunke
Det har gått tre år sedan skådespelaren Nina Gunke diagnostiserades med Alzheimers sjukdom, och två år sedan hon berättade om det offentligt.
Nu berättar hon hur hennes liv ser ut med den fruktansvärda sjukdomen i dag.
– Det är ju tufft tycker jag, för jag vet ju att det blir sämre och det känner jag ju, säger Nina Gunke till TV4.
Annons
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren

Det var år 2020 som skådespelaren Nina Gunke fick ett besked som ingen vill ha – hon hade, 65 år gammal, drabbats av Alzheimers sjukdom. Efter ett år valde Varuhuset-skådespelaren att gå ut och berätta öppet om sjukdomsdiagnosen, något hon menar att hon aldrig har ångrat. I en intervju med TV4 berättar Nina, som nu också är ambassadör för Alzheimerfonden, att många kommer fram och tackar henne för att hon orkar berätta om sjukdomen.

Än så länge kan Nina Gunke bo hemma med maken Samuel, men hon får hjälp med vardagssysslor som att duscha och klä på sig. Att knäppa knappar är numera en stor utmaning, vilket är minst sagt frustrerande för henne.

Annons

– Jag blir arg och ledsen att det är så. Det är jobbigt att jag inte kan klara det. Men det jag måste göra gör jag. Så det är bara att försöka att skärpa sig och inte bli arg eller ledsen bara för det, säger hon i TV4-intervjun.

Fått lägga om livet efter Alzheimer-diagnosen

Maken Samuel konstaterar att de två får anpassa sina liv efter sjukdomen, men att det hittills går ganska bra.

– Man skapar ju rutiner, nya rutiner som man jobbar efter. Men det får man ju leva med, det är livet någonstans. Det är inte jobbigt eller svårt på det sättet, det är bara nya rutiner, säger han.

Som ambassadör för Alzheimerfonden vill Nina Gunke såklart dra in pengar för att forskningen ska kunna gå framåt, men hon är också sorgsen över att hon själv antagligen inte kommer hinna ta del av framstegen.

Nina Gunke med maken Samuel.
Nina Gunke och maken Samuel Holgersson.

– Det är ju tufft tycker jag, för jag vet ju att det blir sämre och det känner jag ju. Så jag tror inte att jag kommer få det på det bästa sättet. Men jag jobbar så mycket jag kan så att det ska bli bättre ändå, säger hon i TV4.

Annons