Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Nina Gunkes döttrar ville inte att hon skulle berätta om sin Alzheimers

05 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Nina Gunke.
I september 2021 gick skådespelaren Nina Gunke ut och berättade i TV4:s Nyhetsmorgon att hon drabbats av Alzheimers sjukdom.
Men Ninas döttrar ville först inte att deras mamma skulle berätta om sjukdomen öppet – och nu hjälper de sin mamma med sysslor i vardagen.
– De trodde att det skulle bli fruktansvärt jobbigt för mig, säger Nina i en intervju med Hänt.
Annons
VIDEO: Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
VIDEO: Det här är Alzheimers sjukdom

Det var 2020 som folkkära skådespelaren Nina Gunke, känd från serier som Skilda världar och Hedebyborna, började känna på sig att något inte stod rätt till. Hon gjorde en liten roll i SVT-serien Amningsrummet, men när hon märkte att hon tappade ord och glömde repliker bestämde sig Nina för att söka läkarvård. Det dröjde inte länge innan hon diagnostiserades med Alzheimers sjukdom.

– Först när jag fick min diagnos Alzheimer så sa jag till mina döttrar och min man att, ”det här får inte komma ut”. Jag tyckte att det var så fruktansvärt. Så jag låg i ett halvår utan att träffa folk. Jag isolerade mig, har Nina Gunke sagt till Hänt.

Annons

Men med tiden bestämde sig Nina för att hon ville gå ut och berätta om sjukdomen. I september 2021 gjorde hon en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon tillsammans med guddottern Julia Andrén. Innan tv-framträdandet var dock Ninas make samt hennes döttrar Niki och Moa – som Nina fick tillsammans med regissören Göran Stangertz på 80-talet – skeptiska till att hon skulle gå ut med sjukdomen offentligt.

– De trodde att det skulle bli fruktansvärt jobbigt för mig. Men när jag gick ut i tv var det jag kände att jag ville göra. Och då var de jätteoroliga för mig. Men det blev ju tvärtom, sa Nina Gunke till Hänt.

Dottern får hjälpa Nina Gunke klä på sig

I dag är Nina Gunke ambassadör för Alzheimerfonden, och har släppt boken Innan jag glömmer om sina erfarenheter av sjukdomen. I SVT:s Uppdrag granskning berättar Nina om hur hennes vardag ser ut nu, och vad hon har problem med. Niki Gunke Stangertz får hjälpa sin mamma komma ihåg hur hon ska gå tillväga för att ta på sig en tröja, och filmar en video som Nina kan använda som instruktionsfilm.

Annons
Niki Gunke Stangertz och Nina Gunke.
Nina Gunke med dottern Niki Gunke Stangertz 2009.

– Just med kläder, det är verkligen varje gång, säger Nina i SVT-klippet, där hon kämpar för att få på sig en skjorta.

– Det är ju också alltid en väldigt tråkig start på dagen, då blir jättejobbigt, säger dotter Niki empatiskt.

SE VIDEO: Behandling vid Alzheimers sjukdomBrand logo
SE VIDEO: Behandling vid Alzheimers sjukdom
Annons