Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Nina Persson om kampen att få barn efter cancerbeskedet

04 nov, 2020 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Nina Persson om kampen att få barn efter cancerbeskedet
När artisten Nina Persson la karriären åt sidan för att fokusera på att skaffa barn fick hon veta att hon hade livmoderhalscancer. Nu berättar hon om de tuffa sjukdomsåren följt av gravidkampen.
Annons
2000 vs 2020 – kändisarna nu och dåBrand logo
2000 vs 2020 – kändisarna nu och då

Nina Persson, en av medlemmarna i The Cardigans som gjorde succé under 90-talet, pausade dunderkarriären 2005 för att försöka få barn. Något som visade sig vara svårare än hon trott, även fast hon redan innan förstått att det inte skulle bli en lätt match.

– Jag kände att om det skulle bli några barn skaffade och fostrade, så måste jag ta en rejäl paus. Jag skulle inte kunna få ett barn och sedan åka ut på långa turnéer igen, säger hon nu i podcasten Hundåren med Tomas Andersson Wij.

Drabbades av livmoderhalscancer

Hon inledde en fertilitetsutredning, och fick sen det tunga beskedet om att hon hade livmoderhalscancer.

– Jag har gjort det här klassiska som man inte ska göra. Jag hade missat en massa cellprover och sen visade det sig att jag hade livmoderhalscancer. Det upptäcktes under en rutingynkontroll, säger hon i podcasten.

Vad som skulle bli en barnresa blev istället en akut sjukdomskamp, och kampen om att försöka få barn fick vänta. Tre veckor efter cancerbeskedet opererades hon, och tack vare skickliga läkare kunde hon behålla sin livmoder. Efter en sådan operation är det 20 % som kan få barn, förklarar artisten.

Annons

Nina Persson blev tillslut mamma till sonen Nils

Och 2009 blev Nina Persson äntligen gravid, men inte helt utan komplikationer. Hon var sängliggande i fyra månader innan sonen Nils föddes. Något år efter att Nils kommit till världen så slogs Nina Persson av vad hon faktiskt tagit sig igenom.

– Då började jag förstå vad jag varit med om. Både min sjukdom och vad karriären gjort med mig. Jag blev mjuk, sårbar på ett sätt, och blödigare. Jag började känna empati för mig.

LÄS MER:

Annons