Noomi Rapace, 40, fortsätter göra succé i Hollywood. Efter att ha slagit igenom med rollen som Lisbeth Salander i Män som hatar kvinnor tog skådespelerskans internationella karriär fart, med filmer som Sherlock Holmes och Alien: Covenant.

I fredagens Skavlan berättar hon hur starten på hennes karriär har påverkat vilka roller hon får nu.

– Finns det roller som man aldrig ringer Noomi om, undrar Fredrik Skavlan.

– Alltså romantic comedy girl next door, jag får inte så många sådana, jag undrar varför, skrattar Noomi Rapace, och fortsätter:

– Jag tycker inte det är så intressant så jag sänder inte ut signaler att jag gör det. Men jag älskar ju svarta komedier, jag är mer dragen till en mörk humor än vad folk tror. Om man skulle kika in i mitt liv, jag är så jävla fjantig. Om folk visste mer sånt så skulle jag säkert få andra rollerbjudanden, men jag försöker väl hålla upp en fasad och bibehålla en image om att vara en cool person.

Noomi Rapace galna skönhetsmetod

Noomi Rapace är noggrann med att hålla på sina rutiner, oavsett vilken film hon spelar in.

– Ibland är jag på gymmet tre på natten. Jag har rutiner som jag håller oavsett när min dag startar. Om jag har en upphämtning klockan fem går jag och tränar innan, stretchar, gör mina isbad. Här gör jag bara för ansiktet, men för vissa filmer har jag gjort helkroppsisbad. Men inte klockan fem på morgonen, säger Noomi Rapace i Skavlan.

Just iskyla har Rapace fastnat för – får hon välja vill hon basta i oerhörda minusgrader.

– Jag brukar göra ”cryotherapy”, känner du till det? Man kliver in i en iskall bastu i tre minuter, det är minus 112 grader, det älskar jag. Om man inte får tag i en sån bastu, eller om det inte finns där man filmar, så kan man fylla upp ett badkar med 20 kilo is och så ligger man där med en timer och tittar, säger hon.

– Man chockar sitt system, så det kickstartar ens metabolism, ens blodflöde. Det är ett rätt skönt sätt för mig att starta om hjärnan.

Skavlan sänds fredagar 21.00 på SVT1.

Läs mer:
Fidan, 30, förlorade pappa och lillasyster i corona

Ludvig var nio när hans pappa dog i Estonia-katastrofen – stora sorgen efter nya uppgifterna

Madeleine fick ingen hjälp av läkarna – hade en extra livmoder

Mer läsning

Femina