Ari Behn 2016

Grøtt, Vegard Wivestad/TT

Ari Behn sörjs fortfarande i Norge. Det var på juldagen 2019 som landet nåddes av beskedet att prinsessan Märtha Louises före detta make hade tagit sitt liv. Beskedet försatte det norska kungahuset – och hela den norska nationen – i chock.

Ari föll in i en svår depression efter att ha skilt sig från Märtha Louise 2016. I samband med skilsmässan blev han inlagd på sjukhus med en panikångestattack.

Året därpå, sommaren 2017, rapporterade norska Se og hör om Aris nya kärlek: juristen Ebba Rysst Heilmann.

Ari Behn död – nya bilder visar sanningen

Ebba och Ari, kära och lyckliga.

Ebba och Ari, kära och lyckliga.

Hon har nu ställt upp på en stor intervju med samma tidning.

– Det har varit otroligt tungt, självfallet. Det skulle vara han och jag för alltid, och jag saknar honom varenda dag. Men den här tiden som gått har också på ett märkligt sätt gjort att jag känt mig välsignad, på ett eller annat absurt vis. För att jag fick uppleva Ari och vara nära honom. Fått så mycket från honom. Jag är så tacksam för att jag fick vara hans flickvän. Och så visste han att jag skulle använda det hemska och sorgen till något konstruktivt och bra, säger Ebba till Se og hör.

Se og hör fick en pratstund med Ebba samtidigt som hon arbetade med öppningen av en ny utställning på det norska konstgalleriet Galleri Varden. I en ny utställning visas delar av Aris konst upp – men också målningar och fotografier av honom som andra konstnärer står bakom.

Berättar om tårarna

Ebba erkänner för tidningen att hon “grät sig genom rummen” när hon fick en förhandstitt på utställningen. Bilderna ger nya inblickar i Ari som människa, samtidigt som de också påminner henne om de mer bekanta sidorna av honom. Sidor som hon saknar.

– Jag var på ett sätt förberedd, men det var något med att se detta när han inte är med oss längre. Det är det som är speciellt. Samtidigt tvivlar jag inte på att Ari hade älskat utställningen, den är helt i hans anda, säger Ebba.

Aris egna målningar uttrycker en hel del svärta. Han var ju en väldigt plågad man.

– Bilderna som är mörka ger ju uttryck för en sann bild av livet. Ari använde sig av hela känslospektrat när han målade, ibland samsas de. Så är det att vara människa, säger Ebba.

Läs mer:

Mamma Marianne: ”Så var Aris sista timmar i livet”

Nya uppgifter: Så höll Ari Behn fasaden uppe i alla år

Så var Ari Behns sista tid i livet – före tragedin

Mer läsning

Femina