Oscar Zia om nya serien och musiken
2:23

Efter reklamen: Oscar Zia om nya serien och musiken

(2:23)

Slå på ljud

Allt ljus är på Oscar Zia – artisten som blivit programledare. Efter att ha slagit igenom i svenska X Factor 2012, bara 16 år gammal, tävlade han i Melodifestivalen för första gången året därpå. Det var dock först 2014 han debuterade i tävlingen som soloartist, med låten Yes we can. Efter det släppte han också sitt debutalbum I don't know how to dance. Zia blev snabbt folkkär och turnerade med Diggiloogänget hela den sommaren. Många förknippar nog också artisten med låten Human, som han tävlade med i Melodifestivalen 2016.

Parallellt med sin artistkarriär har Oscar Zia varit radioprofil sedan 2014 – han har lett program tillsammans med Emma Knyckare, Farah Abadi och Hanna Hellquist i P3. I december skulle han göra det mest prestigefulla radiojobbet som finns och programleda Musikhjälpen, tillsammans med Anis Don Demina och Brita Zackari. Det slutade dock med att både Oscar och Anis bev sjuka i corona och fick åka hem medan Kodjo Akolor och Linnea Henriksson hoppade in som vikarier.

Melodifestivalen 2022: Så ska SVT göra om tävlingen

Oscar Zia blev lämnad av förra pojkvännen

Efter att ha kommit ut som homosexuell i samband med sin medverkan i Melodifestivalen 2016 utnämndes Oscar Zia till Årets homo på QX-galan 2017. Mellan 2018 och 2019 var Zia tillsammans med sex år äldre pojkvännen Jonathan Rander, innan paret gick skilda vägar – något som avhandlats i hans musik de senaste åren.

– Jag är glad för det uppbrottet, alltså det var ju första gången som jag kände mig lämnad och sårad. Men jag är glad över det på något sjukt sätt. För man växer ju. Det har ju varit en process, man skriver om honom för en sista gång och lämnar det bakom sig. Sen så ja, jag sköt ju ut mig själv, hängde med vänner och blev full. Det var typ det enda jag ville göra då – men nu är jag vid den punkten där jag inte gör det längre, utan nu fokuserar jag på mig själv och på att må bra, sa Oscar Zia till Elle 2021.

Oscar Zias oro för att inte få familj

I en intervju med Dagens Nyheter i januari i år konstateras det att Oscar Zia har en ny pojkvän, som är med och firar hans 25-årsdag på den omtalade kändisfesten som Zia höll i. Men paret håller låg profil på sociala medier, och Melodifestivalens programledare har inte gått ut med vem hans nya kärlek är.

– Han är toppen, ett jättefint stöd. Det är klart, jag är i väg ett tag, men vi är väldigt kära. Sedan får vi se hur länge han orkar, säger Oscar Zia till Expressen.

Det Oscar Zia däremot har sagt är att han längtar efter att få en stor familj. När han medverkade i vännen Benjamin Ingrossos TV4-program Benjamin's förra året luftade Zia sin rädsla för att inte kunna få så familj på sättet han vill, för att det är svårare att få barn som homosexuell man.

Fakta Oscar Zia

Namn: Oscar Zia – han har inga mellannamn.

Födelsedag: 10 oktober 1996.

Familj: Pappa Paolo Zia, mamma Elizabeth Zia och fem syskon – däribland Dante Zia, som tävlat i Sveriges mästerkock.

Längd: 187 cm.

– Men jag kan ändå känna en stress ibland över att det är någonting som jag måste planera. Jag måste antingen spara pengar för att göra barn i någon form av surrogatsituation, eller så måste jag adoptera och det får jag inte för att jag är gay, sa han i programmet.

Mest läst