Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Pekka Heino: Därför sa jag upp kontakten med min mamma

07 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografCharlotte Brunzell/TT
Pekka Heino växte upp med bara sin mamma, och insåg med åren hur dysfunktionell relation de hade.
I vuxen ålder valde den forna SVT-profilen därför att säga upp kontakten helt med sin familjemedlem.
– Till slut kände jag att jag inte orkade tjafsa mer, har han berättat.
Annons
Video: Svenska programledarna då och nuBrand logo
Video: Svenska programledarna då och nu

Den tidigare SVT-profilen Pekka Heino, främst känd som hallåa och som programledare i Go'kväll, kom till Sverige från Finland som nioåring. Tillsammans med sin mamma hamnade han i Norrköping, där många andra finnar också bodde. Det tog bara ett halvår för unga Pekka att tala flytande svenska, och det var när han lärt sig det och började iaktta andra familjer som han insåg att han själv hade det jobbigt hemma.

– Till en början var nog språket en av orsakerna. Under de drygt 30 år som hon bodde här lärde hon sig aldrig svenska flytande. Jag kunde reta och pika henne för att jag var bättre, men det skulle jag inte ha gjort. En sådan grej kunde ge allvarliga följder, berättade Pekka Heino för Hemtrevligt 2019.

Annons

Under uppväxten fick Pekka aldrig ta hem vänner, och trots att han fick bra betyg och hjälpte till hemma kunde han ofta mötas av tystnad och likgiltighet – ibland i flera veckor i sträck.

– Hennes taktik var att straffa mig med tystnad. Jag har alltid haft svårt för ordet "mamma" och istället känt mig mer bekväm med hennes namn. Det reagerade hon också starkt inför. Jobbet kom i första, andra och tredje hand. Hon gav mig aldrig en tillåtande känsla av att jag faktiskt existerade och var en familjemedlem, sa han till Hemtrevligt.

Så till slut upp kontakten med mamma

Omkring 20 års ålder flyttade Pekka hemifrån, och insåg ännu mer hur han påverkats av sin uppväxt – han visste inte vad han hade för egna åsikter för att han hade anpassat sig efter sin mamma.

När Pekka Heino blev välkänd på SVT tyckte hans mamma det var jobbigt. Till slut valde hon att flytta tillbaka till Finland för att hon inte ville bli påmind om honom hela tiden.

Annons

– När någon frågade henne om Pekka var hennes son brukade hon svara "Nej, men det är jag som är hans mamma". Hon stördes av att hon ofrivilligt också hamnade i rampljuset och ville bara bort, har han sagt.

2017 fick det vara nog. Då valde Pekka Heino att en gång för alla säga upp kontakten med sin mamma. Han mötte henne då med tystnad, och i ett sista samtal sa Pekka till henne att han inte orkade mer.

I en intervju med Sveriges radio sa profilen att det var ett beslut han tog för sin egen hälsas skull.

– Tyvärr har vår relation varit dysfunktionell under många år. För exakt ett år sedan märkte jag att det inte blir bättre. Det blir snarare värre och värre och jag mådde så dåligt av det. För att rädda min egen hälsa kände jag att jag var tvungen att bryta kontakten.

Annons