Stephen Lindholm som Pelle i Vi på Saltkråkan.
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut
2:11

Efter reklamen: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

(2:11)

Slå på ljud

Stephen Lindholm var bara nio år gammal när han för första gången gjorde rollen som djurvännen Pelle i Vi på Saltkråkan, huvudpersonen Tjorvens bästa kompis på skärgårdsön.

Efter att tv-serien gjorde succé på tv våren 1964, så gjordes det fyra långfilmer på lika många år, där den sista kom ut 1967. Filmerna gjordes sedan om till tv-serien Så går det till på Saltkråkan 1977, där de klipptes om till 12 stycken avsnitt på 30 minuter. Än i dag är serien och filmerna riktiga klassiker som barn växer upp med.

Så här minns vi alla Stephen Lindholm, när han spelade Pelle.

Gunnar Lantz/TT

Pelle på Saltkråkan blev den sista och enda skådespelarrollen Stephen Lindholm, i dag 66 år, gjorde. I stället sadlade han om och valde att bli journalist. Han har sedan 80-talet jobbat på Kommunalarbetaren, och har också varit ordförande i Journalistförbundets Yttrandefrihetsgrupp i två perioder, innan han valde att lämna 2018.

Lena Olins dotter har vuxit upp – går i föräldrarnas fotspår

Stephen bor med sin hustru i Stockholm. Han är också bonuspappa till tv-kocken Leila Lindholm.

Stephen Lindholm i en intervju på Youtube.

Youtube.

Saltkråkan-Pelles kritik mot lönen

Stephen Lindholm har uttryckt kritik mot hur lite pengar skådespelarna tjänade i förhållande till hur mycket tv-serien och filmerna drog in.

– Om jag minns rätt så fick jag 40 000 kronor för en tv-serie och fyra filmer. Jag hörde en uppgift om att bara filmerna spelade in över 20 miljoner kronor världen över – på den tiden. Det hade väl kanske varit snyggt om man fått en del av det. Nu känner man sig lite utnyttjad, har han sagt till Expressen.

Så här ser Stephen Lindholm ut som vuxen.

Youtube.

De blev kända som Tommy och Annika i Pippi Långstrump – så ser de ut nu

Mest läst