Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Peter Harryson: Jag har hål i benet

13 jun, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Peter Harryson.
2018 var skådespelaren Peter Harryson nära att mista livet, och tvingades efter en blodförgiftning tillbringa 15 veckor på sjukhus.
I dag har 76-åringen genomgått 22 operationer för att slippa amputera sitt ben – men mår bättre än på länge.
– Jag har massa hål i benet, säger Peter Harryson till Aftonbladet.
Annons
Elin drabbades av mördarbakterie – hör hennes berättelseBrand logo
Elin drabbades av mördarbakterie – hör hennes berättelse

Det var vid lucia 2018 som skådespelaren Peter Harrysons liv höll på att ta slut. Efter att ha drabbats av en allvarlig blodförgiftning slutade hans hjärta slå. På sjukhuset visade det sig att han hade både sepsis, njursvikt och lunginflammation, och läkarna fick kämpa hårt för att rädda hans liv.

I flera veckor låg Peter medvetslös i respirator, och efter att ha vaknat var han tvungen att stanna på sjukhuset i flera månader. I 15 veckor låg han på sjukhus innan han kunde åka hem.

Det har nu gått 5,5 år sedan den fruktansvärda händelsen, och vägen tillbaka har varit lång för Peter. I en intervju med Aftonbladet berättar showmannen – som nu ska ut på visturné i höst – att han behövt börja om från början.

Annons

– Nu mår jag bra, men jag fick lära mig gå igen. Det kunde jag verkligen inte göra, muskelminnet fanns inte kvar längre. Så jag fick helt enkelt lära kroppen att gå igen. Däremot går jag fortfarande väldigt illa. Kör jag med käpp så fungerar det. Men hemma där jag inte rör mig så mycket kan jag även gå utan käpp, berättar Peter Harryson för tidningen.

Peter Harryson nära att amputeras

Det var nära att läkarna behövde amputera Peters ena ben, men till slut lyckades de rädda det.

– Jag opererades 22 gånger och vården var helt enastående. De räddade benet och jag är väldigt tacksam för det, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Men jag har massa hål i benet. Det är hål sedan operationerna och det ser faktiskt ut som månkratrar. Men de blir mindre och mindre även om det går långsamt.

Danska-quiz med "En runda till"-skådisarnaBrand logo
Danska-quiz med "En runda till"-skådisarna
Annons