Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar
0:54

Efter reklamen: Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar

(0:54)

Slå på ljud

Pernilla August är en av landets mest hyllade skådespelare, som dessutom väckt uppmärksamhet internationellt när hon spelat Anakin Skywalkers mamma i Star Wars. Under sin långa och imponerande karriär har August också spelat Kim Walls mamma i Utredningen, barnflicka i Fanny och Alexander och vunnit Bästa kvinnliga skådespelare på Cannes filmfestival för rollen i Den goda viljan. Nu senast syns hon som drottningen i uppmärksammade Netflix-serien Young royals, och hon har också fått göra hedersuppdraget att läsa Nyårsklockan på Skansen på nyårsafton.

Skådespelaren har tre barn från två olika äktenskap. 1982 gifte hon sig med författaren Klas Östergren, och de två fick dottern Agnes Östergren tillsammans. Efter skilsmässan från Klas 1989 hittade Pernilla kärleken i danska regissören Billie August, och de fick döttrarna Alba och Asta tillsammans. Pernilla och Billie skilde sig 1997.

Pernilla med sina döttrar på 90-talet.

Michael Branns/TT

Det gör Pernilla Augusts döttrar

Alba August är den av döttrarna som är mest känd, efter att ha gått i mammas fotspår och blivit skådespelare hon med. Alba slog igenom i rollen som Astrid Lindgren i Unga Astrid, och har också en huvudroll i danska Netflix-serien The rain.

Alba August känner de flesta igen.

Stina Stjernkvist/TT

Börje Salmings barn har vuxit upp - här är de idag

Asta August har inte gjort sig ett lika stort namn i Sverige, men eftersom hon, precis som Alba, pratar flytande danska så har hin kunnat bygga en skådespelarkarriär i Danmark. Asta har haft en roll i Sjuksystrarna på Fredenslund och spelat i teateruppsättningar. Snart kommer dock fler svenska känna igen henne – Asta ska spela i filmatiseringen av Bränn alla mina brev.

Asta August.

Björn Larsson Rosvall/TT

Äldsta systern Agnes Östergren har inte valt att bli skådespelare, men håller sig inom samma bransch som sina syskon. Agnes har jobbat som scenograf och kostymtecknare, både på Dramaten och på SVT-produktioner som Robins och Sommarlov.

Pernilla August och Agnes Östergren på Guldbaggegalan.

Jonas Ekströmer/TT
Mest läst