Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Peter Stormare om romansen med Birgitta Andersson

24 jan, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT,
Peter Stormare, Britt Ekland och Birgitta Andersson.
Peter Stormare har varit tillsammans med kärleken Toshimi i 27 år – men före det hade han en fling med svenska skådespelaren Birgitta Andersson.
I en intervju med Aftonbladet berättar han om den okända romansen.
– Det var som att hon släppte in mig och gav mig bekräftelse, säger Peter Stormare.
Annons
Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barnBrand logo
Se 4 kända svenskar som jobbat med sina barn

Peter Stormare är en av Sveriges största skådespelare, som både har haft ett nära samarbete med Ingmar Bergman och spelat i internationella filmer som Fargo och Armageddon. Nu har han släppt självbiografin Pojken från Arbrå, skriven av Anna von Koch.

I en intervju med Aftonbladet berättar Peter Stormare om sitt händelserika liv – och en okänd romans med ikoniska Teskedsgumman-skådespelaren Birgitta Andersson precis i början av karriären.

– Det var inte så seriöst, men det var lite kärlek och kramar. Det var som att hon släppte in mig och gav mig bekräftelse. Hon sa ”du kommer att kunna bli skådespelare, Peter. Ge det tid bara. Försök att statera och lär dig så mycket som möjligt”. Det var så jag började.

Annons

I dag ser Peter Stormare tillbaka på romansen med värme.

– Att det var en välsignelse. Att hon kunde ta in mig i sitt liv. Det var bara under ett par-tre år så det var en unik vänskap som inte direkt handlade om sexualitet utan mycket mer än så. Hon inspirerade mig.

Träffade hustrun i Japan

Sedan 2008 är Peter Stormare gift med hustrun Toshimi, som han också har en dotter med. De två träffades på 90-talet och föll pladask för varandra, trots att de då inte pratade samma språk.

Peter Stormare med frun Toshimi.
Peter Stormare med frun Toshimi, som han träffade på 90-talet.

– Vi träffades i Japan för 27 år sedan. Det var ett möte i en teaterfoajé och vi blev stillastående båda två och bara tittade på varandra. Från den stunden fortsatte vi. Jag fick ha med mig min assisterande regissör som var japanska och som pratade perfekt engelska när vi dejtade vilket var lite bisarrt.

Annons
Annons