1945 släpptes den första boken om Pippi Långstrump, som kom att bli Astrid Lindgrens stora genombrott som hyllad barnboksförfattare.

I P1 berättar dottern Karin Nyman om den ikoniska karaktären, som det var hon som kom på namnet på, och som mamma Astrid Lindgren sedan utvecklade över en rad berättarkvällar.

– Pippi Långstrump utvecklades förstås från den ena berättarkvällen till den andra. De sagokvällarna var väldigt trevliga för mig, oavsett vad berättandet handlade om, säger Karin Nyman i P1, och fortsätter:

– Det var uppenbart för Astrid själv att just den här berättelsen gick hem ovanligt bra. Inte bara jag, utan mina kusiner och mina kompisar.

Kritiken mot Pippi Långstrump

När Pippi Långstrump kom ut som bok var hon en ovanlig karaktär, och hennes självständighet mot vuxna ansågs kunna ge barn fel idéer. Själv ville Astrid Lindgren inte uppfostra eller vara pedagogisk – hon ville bara berätta en historia.

– När hon skrev Pippi Långstrump bedyrar hon ju att hon inte hade någon pedagogisk avsikt, hon ville aldrig ha pedagogiska avsikter med sina böcker. Men hon har ändå sagt att om hon menade något med Pippi-gestalten så var det att visa att man kan ha makt utan att missbruka den, säger Karin Nyman i P1-intervjun.

Astrid Lindgren ansågs alltid vara på barnens sida, och hade hon levt i dag hade hon varit förtvivlad över hur samhället ser ut, tror dottern, som tror att Astrid hade haft svårt att hålla sig ifrån att skriva om samtiden.

– Det finns alldeles för mycket att reagera på. Jag tror att hon hade blivit förtvivlad. Jag vet inte vad hon hade kastat sig över, säger hon.

Läs mer:

Astrid Lindgrens oväntade krav på Tommy Körberg

Malin Roos: Det är dags för prins Daniel att ta befälet i pandemin

Pernilla August tre döttrar har vuxit upp – så ser de ut i dag

Mer läsning

Femina