När Daniel Westling sa ja till kronprinsessan Victoria i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni 2010 blev hans prins Daniel, hertig av Västergötland.

Men hur såg hans liv ut fram tills att han träffade Sveriges prinsessa, och blev folkets prins?

TV: Prins Daniels väg från Ockelbo till kungahuset
1:9

Efter reklamen: TV: Prins Daniels väg från Ockelbo till kungahuset

(1:9)

Slå på ljud

Prins Daniel växte upp i Ockelbo

Daniel Westling, blivande prins Daniel av Sverige och hertig av Västergötland föddes den 15 september 1973 till föräldrarna Olle och Ewa. Tillsammans med föräldrarna och storasyster Anna växte Daniel upp i Ockelbo där han gick hela grundskolan, innan han läste på gymnasiet i Sandviken.

Daniel Westling vid millenieskiftet.

TT

1994 flyttade Daniel till Stockholm för att studera till idrottspedagog, och därefter till personlig tränare, något han snart också började jobba med.

Det händer när drottning Elizabeth dör – hon får ta över titeln

Flickvännen om Daniel Westling

I Stockholm träffade Daniel Westling också flickvännen Maria Ekman, som då jobbade som fotomodell. Paret gick skilda vägar innan Daniel träffade Victoria, och i en intervju med Aftonbladet 2002 hade Maria bara gott att säga om sin tidigare pojkvän.

– Han är trevlig, artig och väluppfostrad. En perfekt pojkvän som verkligen bryr sig. Han är så snäll. Det finns ingenting ont att säga om honom. Daniel har hela tiden mycket idéer och är rolig. En drömpojkvän för vilken tjej som helst, berättade Maria Ekman då.

Kungligheter som (oväntat nog) har tatueringar

Så träffade Daniel Westling Victoria

Det var genom jobbet som personlig tränare som Daniel för första gången träffade kronprinsessan Victoria 2001, när hon anlitade honom som personlig tränare – efter en rekommendation av lillasystern prinsessan Madeleine.

Victoria och Daniel 2002.

Jonas Ekströmer

De dejtade i ett år innan relationen blev offentlig, men det var inte förrän sex år tillsammans som de flyttade ihop, 2007. I februari 2009 gick paret ut med sin förlovning, och i juni 2010 blev kronprinsessan Victoria och Daniel äkta makar – och Daniel Westling blev prins Daniel av Sverige.

Daniel och Victoria flyttade till Haga slott i Hagaparken i Stockholm, och där har de uppfostrat sina två barn – prinsessan Estelle, som fyller 10 år, och prins Oscar som fyller 6 år.

Källa: Kungahuset.

Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på
1:30

Efter reklamen: Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

(1:30)