Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Prinsessan Birgittas turbulenta kärleksliv – sanningen bakom rubrikerna

03 jan, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Hon hade en romans med Sven Tumba – men gifte sig med en tysk prins. Nu berättar svenska prinsessan Birgitta sanningen om sitt kärleksliv.
Annons
Video: 6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyrBrand logo
Video: 6 gånger kronprinsessan Victoria har chockat med sin frisyr

I dagarna är en ny dokumentär aktuell på SVT, i Sessan – en kunglig saga får tittarna en unik inblick i prinsessan Birgittas liv. Och det är en rejält öppen, och ärlig, sessa som vi får ta del av.

”Prinsessan Birgitta är Hagasessan som med tiden blev partyprinsessan i vimlet. Hon är storasyster till kungen och uppvuxen på Haga slott med sina tre systrar och lillprinsen. Beundrad av hela svenska folket, men som 24-åring lämnar hon landet. Nu blickar prinsessan Birgitta tillbaka på sitt liv med hjälp av ett unikt arkivmaterial som hon aldrig tidigare sett. I öppna samtal med filmaren Jens Lind berättar hon om barndomen, pappans tragiska död, drömmen om att vinna OS-guld, äktenskapet som gjorde henne till dubbelprinsessa, skandalrubrikerna, monarkins framtid och sin beundran för sin brors arbete på den svenska tronen”, skriver SVT på sin sajt.

Annons

Hade romans med Sven Tumba

Det var i samband med att Jens Lind gjorde en film om Sven Tumba som han för första gången kom i kontakt med prinsessan Birgitta.

– Jag visste att prinsessan och Tumba hade haft en romans på 50-talet, jag tyckte att det skulle vara kul att få prata med prinsessan om hur det var. Det första hon sa var: ”Om jag inte gillar dig eller om du ställer konstiga frågor så går jag med en gång. För mig är allting svart eller vitt”. Då blir man jättenervös, men det gick bra, avslöjar han för Aftonbladet.

Prinsessan Birgitta hade en ett år lång romans med idrottsstjärnan Sven Tumba.

Av Birgittas öppenhet att döma verkar det dock som om hon fattade tycke för Jens. För honom öppnar hon upp om romansen med Tumba. De unga tu möttes då de, båda två, antogs som elever på Gymnastiska Centralinstitutet för att gå en utbildning och bli gymnastikdirektörer. Han var en känd idrottsman, hon prinsessa av Sverige. De förälskade sig snabbt. Och de struntade i omvärldens blickar.

Annons

– Är man kär så är man kär och tycker det är roligt. Och man tänker ju inte på vad andra säger.

Kanske föll de för varandra för att de båda var, är, lite galna. De gillade fart och fläkt och äventyr. I dokumentären frågar också Jens Lind om Sven Tumba var just ”galen”. Svaret kommer direkt:

– Ja totalt – och det är jag med! Så vi passade ihop tack och lov, säger Birgitta och avslöjar att förhållandet med Tumba höll i ungefär ett år.

En 24 år ung prinsessa med sin tyske prins, Hansi. Paret var gifta fram till Hansis död men levde i många år som separerade.

Gifte sig med tysk prins

Blott 24 år gammal gifte sig prinsessan Birgitta med den tyske prinsen Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, kallad Hansi, och de flyttade tillsammans till München. Med stor sorg lämnade Birgitta hemlandet Sverige för Tyskland och kärleken. Tillvaron i Tyskland var annorlunda. Hennes nya make gav sessan två år för att lära sig leva utan passopper.

Annons
Under 1960-talet fick Birgitta och Hansi tre barn: Carl Christian, Desirée och Hubertus. Här syns familjen tillsammans med Birgittas mamma, prinsessan Sibylla.

– Att ta upp en telefon bara och ringa en tandläkare, ha pengar i handen och gå ut och handla… jag hade ju inte gjort någonting. Allt var totalt nytt, säger Birgitta i Jens Linds dokumentär.

En av de sista bilderna på Hansi och Birgitta ihop. Hansi somnade in för gott 2016. Det var i maj 1961 som Birgitta och Johann Georg prins von Hohenzollern gifte sig i Stockholm. Vigseln ägde rum i Rikssalen på Stockholms slott och därefter väntade en kyrklig vigsel i Sigmaringen i Tyskland.

På bara några år fick paret tre barn ihop: Carl Christian, Desirée och Hubertus. Men äktenskapet knakade i fogarna och ungefär 30 år därefter lämnade prinsessan Birgitta Tyskland, och äkta maken. Hon flyttade till Mallorca, där hon fortfarande bor. I dokumentären förklarar Birgitta att det hela handlade om att de ville olika saker. De ville ta olika vägar i livet. De skilde sig dock inte utan levde separerade. På vissa stora kungliga events syntes de sida vid sida – också efter uppbrottet.

Se också: Detta bar kungligheterna på Nobelbanketten 2022Brand logo
Se också: Detta bar kungligheterna på Nobelbanketten 2022
Annons