Artikeln innehåller reklamlänkar
prinsessan sofia söner

Hur tänker prinsparet över barnens framtid som offentliga personer, i en värld av näthat?

Just nu besöker prins Carl Philip och prinsessan Sofia såväl slottssalar som tv-soffor för att sprida kunskapen om hur vi kan stötta barns liv på nätet, där näthat breder ut sig allt mer.

Samtidigt funderar de självklart över sina egna barns framtid. Prinsarna Gabriel och Alexander kommer ju alltid ha ett intresse kring sig, titlar eller ej, eftersom de är barnbarn till nuvarande monarken och syskonbarn till den blivande drottningen. Just denna frågeställning har prinsessan Sofia tänkt mycket på.

– Det kommer få vara ett viktigt arbete som vi föräldrar får göra. Få de här individerna att vara trygga i sig själva, oavsett om de har det här offentliga trycket på sig, säger hon i en ny intervju i SVT:s Morgonstudion och fortsätter:

– En av de viktigaste sakerna mina föräldrar gjorde var att släppa mig och låta mig utforska livet på mitt sätt. Och det är något jag i vuxen ålder är tacksam för, och tänker att det är något jag vill ge till våra barn också, förklarar hon.

Prinsparet berättar även mer om titelförändringen i kungahuset, och hur de ser på kung Carl Gustafs beslut.

– Barnen får större valmöjligheter i sitt liv. De kan välja utbildning eller jobb bredare, säger prins Carl Philip.

På sig under intervjun har prinsessan Sofia en vacker grön blus från svenska By Malina.  (länk till Apprl)

Bakom kulisserna under inspelningen.

Bakom kulisserna under inspelningen.

Det är med Morgonstudions programledare Karin Magnusson som prinsparet Carl Philip och Sofia gör den nya intervjun. Trion sågs på hotellet Ett Hem tidigare under veckan. Ett riktigt favorithotell för kungliga medieframträdanden numera, det var även här som prinsessan Madeleine fotograferades inför sin intervju i tidningen Mama.

Carl Philip om skärmtid

Prinsparet talar även om skärmtid och deras syn på den heta frågan. De avslöjar att de inte är emot skärmtid, men att de vill att det ska finnas regler och ramverk kring skärmtid.

– Ibland kan mobilen vara ens bästa vän, självklart kan man ibland ”chilla lite”, men det är även bra att veta vad man gör. Att det påverkar någonstans, säger prins Carl Philip, och lägger till att frågan om skärmtid självklart är upp till varje familj att besluta om.

Kamp mot näthat

Denna nya intervju grundar sig i den rapport om näthat som prinsparets stiftelse tagit fram. En rapport fylld av hemska historier om mobbing och kränkningar som unga delat med sig av.

– Vi trodde inte att det skulle vara så illa som det var, berättar prins Carl Philip under intervjun.

Men kunskapen om hur det ser ut i samhället har bara gjort paret mer drivna i kampen att starta en debatt om hur vi beter oss på nätet. Drivet fortsätter. Ett driv som startade när Sofia som nykär i prins Carl Philip upplevde ett hat på nätet.

– Om jag som relativt vuxen känner mig väldigt påverkad av det här, hur känner inte ett barn och unga?, säger Sofia.

Foto Christoffer Hjalmarsson & Kungahuset.se

 

Läs mer:

Sofia om hatet: ”Det blir ett ärr i själen”

Sofias dolda kamp med Carl Philip – inför alla

Därför syns inte prinsessan Sofia – efter kungens besked