Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Programledarna för Melodifestivalen – så gick det för dem

06 mar, 2021 
programledare melodifestivalen förr
Hela Sverige samlas kring Melodifestivalen varje vår, och så har det varit i årtionden.
Att leda programmet kan vara en riktig knuff i karriären – men kan också ge negativa effekter.
Så här gick det för programledarna efter Melodifestivalen.
Annons
Minns du vinnarna av Melodifestivalen?Brand logo
Minns du vinnarna av Melodifestivalen?

Harald Treutiger

Harald Treutiger och Lydia Capolicchio 1992.

Harald Treutiger var programledare för Melodifestivalen 1991, och när Sverige vann Eurovision song contest med Carolas Fångad av en stormvind blev det han som fick leda Eurovision song contest när det kom till Sverige året därpå, tillsammans med kollegan Lydia Capolicchio.

Efter Melodifestivalen var Harald Treutiger en av landets mest populära programledare under flera år. Han ledde de första åren av Expedition: Robinson på SVT, vilket blev en enorm succé. 1998 bytte Treutiger till TV3 där han var ansiktet utåt för floppen Jakten på ökenguldet, vilket påverkade hans karriär negativt. Han fortsatte dock jobba både på TV3 och TV4, innan han sadlade om helt till skeppare.

– Man kan uttrycka sig som att det rör sig om tre olika ben som min verksamhet kretsar kring. Det är scenverksamhet. Sedan håller jag på med fastigheter och så sysslar jag med båtar och annan sjörelaterad verksamhet, sa han till GT 2018.

Lydia Capolicchio

Lydia Capolicchio.

Lydia Capolicchio ledde Eurovision song contest tillsammans med Harald Treutiger 1992. Men det är långt ifrån det enda hon gjort i tv. Lydia har varit programledare i Nyhetsmorgon och Gomorron Sverige, men också jobbat mycket bakom kamerorna och syns inte lika mycket i rutan längre.

Annons

I dag jobbar hon som journalist, redaktör och producent, och tar även an sig moderatoruppdrag.

Lydia Capolicchio är gift och har två tvillingbarn.

Janne Jingryd

Janne Jingryd 1997.

Janne Jingryd programledde Melodifestivalen 1997 – som en nödlösning. Han fick nämligen hoppa in som programledarvikarie när Peter Rangmar, som skulle haft uppdraget, blev hastigt sjuk före sändningen.

Innan dess var Janne mest känd som programledare i Gomorron Sverige i SVT. Jingryd har också varit kommentator till Eurovision song contest tre gånger – 1990, 1993 och 1997.

Janne Jingryd är i dag 76 år och bor i Västra Frölunda.

Fredrik Belfrage

Fredrik Belfrage 1987.

Fredrik Belfrage, i dag 71, ledde Melodifestivalen flera gånger under 1980-talet – 1982, 1984 och 1987. Han var också kommentator för Sverige i Eurovision song contest 1984, 1985 och 1987.

Annons

Efter en gedigen tv-karriär med Lilla sportspegeln, Prat i kvadrat och Gomorron Sverige så övergick Belfrage till att jobba som moderator.

Han är i dag pensionär och lever med hustrun Eva i Göteborg.

Carin Hjulström

Carin Hjulström 1990 i Melodifestivalen.

Carin Hjulström, 57, började karriären som skrivande reporter på GT och Aftonbladet, innan hon blev tv-programledare. 1990 ledde hon Melodifestivalen, och efter det avlöste de prestigefulla uppdragen varandra. Hon hade bland annat programmet Carin med C, Moder Svea och Carin 21.30.

2009 släppte hon debutromanen Finns inte på kartan, och efter det har författarkarriären tagit över och hon har släppt åtta böcker till, den senaste 2020.

Yvonne Ryding

Yvonne Ryding och John Chrispinsson

Yvonne Ryding, 58, började karriären i Fröken Sverige-tävlingen 1984. Hon vann tävlingen och fick representera Sverige i Miss Universum samma år – som hon också vann.

Annons

1989 ledde hon Melodifestivalen tillsammans med John Chrispinsson.

Yvonne Ryding gick senare över till ett liv som hudvårdsentreprenör, och släppte 1997 märket Y, som senare bytte namn till YR Skincare, och säljs i Sverige, Finland, Nederländerna och Tyskland. Hon har också släppt en skönhetsbok.

I 13 år var Yvonne Ryding gift med skådespelaren Kjell Bergqvist, som hon har två barn med.

John Chrispinsson

Yvonne Ryding och John Chrispinsson

SVT-programledaren John Chrispinsson ledde Melodifestivalen tillsammans med Yvonne Ryding 1989.

Han fick sedan en gedigen karriär på SVT, med Svepet, Gomorron Sverige och Röda Rummet. Han var också en av kanalens programledare under Nobelfesterna åtta gånger – 2001, 2002, 2003, 2006 och 2008-2011. Han jobbade också mycket i Sveriges Radio under karriären.

Annons

Den tredje april 2017 kollapsade John Chrispinsson utanför ett gym i Stockholm, och avled hastigt av en hjärtinfarkt, 60 år gammal. Den fysiskt aktive medieprofilen hade då tidigare varit sjuk i borrelia. Han är begravd i Stockholm.

Gina Dirawi

Gina Dirawi i Melodifestivalen 2016.

30-åriga Gina Dirawi har en minst sagt omfångsrik karriär bakom sig redan. Hon var bara 22 år när hon programledde Melodifestivalen för första gången 2012, då tillsammans med Sarah Dawn Finer och Helena Bergström. Året därpå var det hon och Danny Saucedo som var programledare för mellocirkusen.

Efter att ha varit julvärd 2015, var hon tillbaka som programledare i Melodifestivalen 2016, då som ensam huvudprogramledare, med olika gästprogramledare varje vecka.

Annons

Men efter Melodifestivalen 2016 blev det tyst om Gina Dirawi i flera år. 2019 visades dokumentären Vad hände Gina Dirawi? på SVT, som visade hur hon levde under mordhot och med livvakter under den mest hektiska delen av sin karriär.

Stressen gav Gina Dirawi den kroniska sjukdomen fibromyalgi.

– Det är en kronisk sjukdom som kommer i skov, det är väldigt svårt att få diagnos på det. Men tänk dig att hela din kropp har blåmärken på alla dina ben, som att någon har slagit dig så hårt att du alltid har konstant ont i hela kroppen, berättade Gina Dirawi i Värvet.

Dirawi har också släppt den hyllade boken Paradiset ligger under mammas fötter 2020.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons