Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Allt om Rachel Mohlin: Uppväxten, karriären, barnen och pojkvännen

26 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT
Den folkkära skådespelaren Rachel Mohlin har hunnit med mycket i karriären. Hon är kanske främst förknippad med satirprogram som Kvarteret Skatan och Partaj.
Vi har djupdykt i humorstjärnans liv både i och utanför rampljuset.
Annons
Se svenska skådespelare då och nuBrand logo
Se svenska skådespelare då och nu

Skådespelaren Rachel Mohlin slog igenom i rollen som Kicki i såpan Vänner och fiender i slutet på 90-talet. Sedan dess har vi sett henne i otaliga underbara roller.

Mest förknippad är hon kanske med de humoristiska prestationerna i de omtyckta satirprogrammen Kvarteret Skatan och Partaj.

2023 markerar året då den folkkära Rachel fyller 50 år. Hur ser hon på åldrandet? Hur var hennes uppväxt? Och hur ser hennes liv ut utanför rampljuset?

Rachel Mohlin om den frikyrkliga uppväxten

Rachel Mohlin har tidigare berättar om sin frikyrkliga uppväxt I Skärstad utanför Jönköping. Hon växte upp som yngst av tre systrar. De äldre systrarna lät henne inte alltid vara med, vilket bidrog till att hon utvecklade talanger som en rik fantasi och duktig skribent (hon skrev mycket om systrarna i sin dagbok).

Annons

– Vi bodde långt ut i skogen, vi fick aldrig gå så långt bort så att vi inte kunde se huset. Men tänk om jag går lite längre, kommer jag att hitta tillbaka? Mina systrar hade skolan tillsammans, jag fick inte vara med dem så mycket. Då fick jag hitta på mina egna lekar i skogen. Jag var också känslig för solen, då gav skogen skydd, berättade hon för Femina 2021.

I en ny intervju med Allas berättar hon att frikyrkoförsamlingen var väldigt tillåtande och lät henne utveckla talang även som skådespelare:

–Vår frikyrka var väldigt generös med det som sedan blev mitt yrke. Den utgjorde en scen för olika framträdanden och jag började tidigt med sketcher och revyer. Och ställde mig inför samma problem som jag ställts inför i mitt yrkesliv: Är det här kul? Kan vi göra så här?

Rachel Mohlin Kvarteret Skatan
2021 firade humorprogrammet Kvarteret Skatan 20 år. Det firades med en reunion: Kvarteret Skatan 20 år. Här ser vi alla de älskade skådespelarna ur serien: David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Vanna Rosenberg och Rachel Mohlin (t h).

Var bara 16 år när hennes mamma gick bort i cancer

Vid 16 års ålder var Rachel med om en djup personlig förlust som präglat henne. Hon förlora sin mamma i cancer.

Annons

– En sådan sorg går inte över, men man vänjer sig. Men nu, när jag väntade barn, kom alltihop tillbaka. Förlusten av en mor fick en ny dimension, jag kände allt så starkt igen fast det var 18 år sedan hon dog – det fysiska minnet av henne, sa hon 2010 till tidningen Mama efter att hon själv blivit mamma för första gången.

Rachel har även berättat att hennes mammas död ligger till grund för att hon i dag tampas med en del katastroftankar.

– Det finns så klart en verklighet bakom det draget som jag inte är stolt över på något sätt, säger Rachel. Det räcker med en förkylning för att jag ska börja oroa mig. Men jag jobbar på det!, sa hon till tidningen Hälsoliv 2015.

Rachel Mohlin barn
Rachel Mohlin blev själv mamma för första gången 2015. I dag är hon mamma till två barn som hon har tillsammans med exmaken Carl Cederström: sonen Jacob och dottern Rebecka (här på bild).

Rachel Mohlins romandebut med boken Dungen

För två år sedan romandebuterade Rachel Mohlin med boken Dungen, vars protagonist Adina har många likheter med henne själv. Adina växer också upp i en liten by, och är med i en frikyrka. Adina har också skogen som tillflyktsort.

Annons

– Vi delar en del, det gör vi, jag är ju bekant med den frikyrkliga miljön även om jag i boken har skruvat till det rejält. Jag var frälst på riktigt, jag trodde. Men uppbrottet från den miljön var ganska odramatiskt för mig sett till det yttre, sedan var det ju dramatik inuti i att förhålla sig till ett nytt liv. Precis som Adina, och hennes vän Malin, delar jag erfarenheten av att tro på ett annat liv än detta, att hoppas på någonting bättre, sa hon till Femina då.

Rachel var 19 år när hon bröt med miljön och flyttade till Stockholm.

Kärlekskarusellen och barnen med exmaken Carl Cederström

Det var också i Stockholm som hon så småningom träffade kärleken i Carl ”Calle” Cederström år 2005.

– Vi blev passionerat förälskade, det gick väldigt fort. Sedan gjorde vi slut, vi blev sådär jätteosams. Men med tiden blev vi kompisar, vi höll kontakten hela tiden. Och sedan började vi dejta … Och blev ihop igen, har hon sagt i Mama.

Rachel Mohlin Carl Cederström
Rachel Mohlin och exmaken Carl Cederström på Intiman i Stockholm 2013.

Det var efter att paret hade återförenats som de bildat familj tillsammans. I dag är de föräldrar till två gemensamma barn.

Annons

Rachel har tidigare avslöjat att sonen Jacob blev till under en barrunda i Berlin. Tre år senare fick kom dottern Rebecka.

2018 gick Rachel och Carl skilda vägar. Något som skådespelaren då bekräftade i ett sms till Expressen.

”Det är ett gemensamt beslut och vi skiljs åt som vänner. Vårt fokus nu är att fortsätta vara bästa föräldrarna åt våra två underbara barn”, skrev hon.

Rachel Mohlin presenterade pojkvännen Håkan på röda mattan

Guldbaggegalan 2019, alltså ett år efter skilsmässan från Carl, dök Rachel upp med nya kärleken Håkan Messing. Något som Aftonbladet var först med att avslöja.

– Vi är tillsammans. Det räcker så, sa hon till tidningen då.

Rachel Mohlin pojkvän
Rachel Mohlin och pojkvännen Håkan Messing på Guldbaggegalan 2020, alltså ett år efter deras förhållande blev offentligt på samma gala.

Rachel Mohlin om att fylla 50 år: ”Det tycker jag om”

Den 29 maj 2023 fyller skådespelaren 50 år. I en ny intervju med Allas låter jubilaren meddela att hon förväntar sig jordgubbstårta ”om hon så ska baka den själv”.

Hon berättar också att hon älskar att fylla år, inte minst för att hon föddes på en sådan härlig årstid.

–Tanken att det finns en dag när jag började livet, den tycker jag om. Den här dagen klockan 00.20 började allt för mig, säger hon till tidingen.

Annons